Vrste internistov bi morali okrepiti

Internistični oddelek izolske bolnišnice je eden največjih, skupaj z intenzivno enoto ima 121 postelj in 28 specialistov. V Istri deluje že šest desetletij, od tega polovico časa na izolskem hribu, kamor se je iz Ankarana kot drugi bolnišnični oddelek preselil leta 1984.

Jani Dernič: “Natanko pred tremi desetletji se je   internistični oddelek preselil v to, tedaj novo stavbo.”   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jani Dernič: “Natanko pred tremi desetletji se je internistični oddelek preselil v to, tedaj novo stavbo.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Predstojnik prim. Jani Dernič omenja, da se je internistična dejavnost začela razvijati najprej v bolnišnični stavbi v starem Kopru, nato se je selila v Ankaran, od tam pa leta 1984 v tedanjo novogradnjo na izolskem hribu.

Šest desetletij delovanja, tri desetletja razvijanja internističnih strok v sedanji bolnišnični stavbi sta bili priložnosti za slavje. Obeležili so ga s strokovnim srečanjem in predavanji v Portorožu, medse so povabili tudi vse nekdanje zaposlene in pripravili tudi zbornik.

Prvi predstojnik internistike je bil prim. Luciano Ferfoglia, sledili so mu Vojteh Pertot, Igor Grom, Ilka Modic Kariž, Jani Dernič, Blaž Berger, zdaj oddelek znova vodi Dernič. “Nenehno sledimo novostim in razvoju medicine,” izpostavlja Dernič. “Skrbimo za razvoj in posodabljanje, tudi v invazivni kardiologiji, gastrointerologiji, pulmologiji, nefrologiji, dializi ... Naša nevrološka dejavnost je v slovenskem merilu med zelo prodornimi. Zadnje čase razvijamo tudi revmatologijo - za to področje se nova moč za SBI že usposablja - , v načrtu je razširitev zdravljenja rakavih bolnikov z novimi oblikami zdravljenja in tudi z razširitvijo kemoterapije. Cilj je rakavim bolnikom v kar največji meri prihraniti pot na kemoterapije v Ljubljano.”

Predstojnik ocenjuje, da bo oddelek treba v kratkem kadrovsko okrepiti z še vsaj tremi specialisti, saj se jih bo več kmalu upokojilo. V odobrenem programu novih specializacij sta poleg revmatologa tudi kardiolog in specialist za metabolne bolezni.

Na oddelku zdaj dela 28 specialistov, ker pa sodi k tej dejavnosti tudi intenzivna enota, je po številu bolniških postelj (skupaj 121) to največji bolnišnični oddelek. Vanj se zatekajo po pomoč, zdravljenje in na operacije poleg bolnikov iz Istre in obalno-kraške regije tudi bolniki iz drugih krajev Sloveniji. “Tri četrtine naših bolnikov je z obalno-kraškega območja, 84 odstotkov s celotne južne Primorske,” našteva Dernič. “Vsak četrti bolnik ni z obalno-kraške regije, vsak šesti bolnik prihaja z drugih območij države.” JA


Najbolj brano