Vrnejo naj 3,2 milijona evrov

“Ministrica bo usmerila vse napore v to, da bi sredstva zagotovili za prihodnje leto, da bi se gradnja lahko pričela,” o prizadevanjih, da bi v proračun za leto 2015 umestili denar za gradnjo centra za usposabljanje in varstvo oseb s posebnimi potrebami na Debelem rtiču, sporočajo z ministrstva za delo. Gre za približno 3,8 milijona evrov, kolikor naj bi stala gradnja.

Tako naj bi bil center za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču vpet v okolje. Denar zanj naj bi se v proračun spet vrnil v prihodnjem letu.   Foto: Arhitekturna Delavnica Zorc
Tako naj bi bil center za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču vpet v okolje. Denar zanj naj bi se v proračun spet vrnil v prihodnjem letu.  Foto: Arhitekturna Delavnica Zorc

DEBELI RTIČ > Primorske starše že vse leto razburja izguba denarja za gradnjo centra za usposabljanje in varstvo oseb s posebnimi potrebami Debeli rtič. Nekaj let zapovrstjo je bil denar na ministrstvu za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti rezerviran za gradnjo centra, ki bi deloval kot dislocirana enota iškega Centra za usposabljanje Dolfke Boštjančič. Ko pa so januarja letos končno dobili še gradbeno dovoljenje, so starši ugotovili, da država denarja nima več.

Gradbeno z rokom trajanja

Za PN so v svoje opravičilo z ministrstva za delo povedali, da glede na dolgotrajne postopke razumejo nejevoljo in tudi obup staršev, ki bi dnevni center najbolj potrebovali, a da so zaradi gospodarsko-finančnih razmer lani jeseni z rebalansom proračuna denar, ki so ga rezervirali za investicije, okrnili. “Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je tako morala pristati na znižanje sredstev za investicije, da smo lahko zagotovili sredstva za izplačila vseh zakonsko določenih transferjev posameznikom in gospodinjstvom (denarne socialne pomoči, otroški dodatki, nadomestila za brezposelnost ...),” sporočajo z ministrstva. Rebalansu navkljub jim je uspelo s prerazporeditvijo za center na Debelem rtiču zagotoviti 400.000 evrov. “Zavedamo pa se, da to v tem trenutku ni dovolj,” še pravijo.

Veljavno gradbeno dovoljenje bo poteklo konec leta 2015. Po zakonu pa z gradnjo ni mogoče pričeti, dokler investitor nima pod streho vsega potrebnega denarja. Direktorica iškega centra Valerija Bužan pojasnjuje, da bi gradnja stala približno 2,5 milijona evrov, dodaten milijon pa bi potrebovali še za opremo. “Center mora biti med prednostnimi nalogami te vlade,” je odločna Bužanova.

Dan, ko starši ne bodo zmogli več

Starši tudi z zbiranjem podpisov skušajo misel na projekt ohraniti živ. Peticijo za vrnitev denarja za gradnjo zavoda na Debelem rtiču je doslej podpisalo več kot 3000 ljudi. Olga Franca, podpredsednica SLS in koprska občinska svetnica, ter Angela Lampe, mati invalidnega otroka, sta te dni poslali tudi javni poziv: naslovili sta ga na predsednika vlade Mira Cerarja, ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, predsednika države Boruta Pahorja, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, predsednika SD Dejana Židana ter vodje vseh osmih poslanskih skupin državnega zbora ter vse poslance. Cerarja prosita, naj sprejme na pogovor starše invalidnih otrok.

Angela Lampe iz Prad, mati 26-letnega sina s cerebralno paralizo, je med najbolj izpostavljenimi borkami za center na Debelem rtiču. Z možem sta običajno prevozila 400 kilometrov na teden, da sta lahko sinu nudila prepotrebno fizioterapijo v Stari Gori. “Toliko let že čakamo na takšen center, da smo se vmes že postarali. Prihaja dan, ko starši ne bomo zmogli več. Kdo bo takrat skrbel za naše otroke? Vsi slovenski zavodi so prepolni,” opozarjata na stisko.

Zavodi po Sloveniji so polni

Samo na Igu je na čakalnem seznamu za še nezgrajen center Debeli rtič kar 30 oseb. Glede na to, da naj bi bodoči center zrasel na 2500 kvadratnih metrih zemljišča ob Letovišču in zdravilišču Debeli rtič (Rdečemu križu Slovenije kot lastniku zemljišča je ministrstvo za delo plačalo 350.000 evrov odškodnine), je že danes premajhen za vse, ki bi ga potrebovali. Po načrtih bi center v dnevno varstvo sprejemal 15 otrok, tam pa bi tudi živelo 24 najtežje prizadetih odraslih.

Prizadevanja Angele Lampe in ostalih staršev nenehno podpira tudi Olga Franca iz koprske SLS, ki pravi, da mora ministrica denar za gradnjo uvrstiti v proračun za leto 2015. “Ministrica mora vrniti denar, soodgovorna pa je tudi stranka SD, ki je bila s tem seznanjena. Če ti ljudje ne vidijo te potrebe, potem je ta država izgubljena,” je ogorčena Franca.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano