Vrata Muda stojijo že 500 let

v soboto, 3. decembra, bo v Kopru prireditev V Koper skozi Vrata Mude - 500 let glavnih mestnih vrat. V ta namen bodo v Hiši Carpaccio na Carpacciovem trgu v Kopru odprli razstavo reprodukcij koprskih razglednic.

Vrata Muda so danes edina ohranjena mestna vrata od 
nekdanjih dvanajstih mestnih vrat Kopra. Foto: Helena Race
Vrata Muda so danes edina ohranjena mestna vrata od nekdanjih dvanajstih mestnih vrat Kopra. Foto: Helena Race

KOPER > Vrata Muda veljajo za eno najpomembnejših znamenitosti Kopra. Vrata Muda so danes edina ohranjena mestna vrata od nekdanjih dvanajstih mestnih vrat Kopra, ki so bila zgrajena leta 1516 v renesančnem slogu in se ponašajo s številnim heraldičnim okrasjem, med katerim izstopa sonce, ki simbolizira mestni grb. Postaviti jih je dal koprski podesta Sebastiano Contarini, posnemajo pa antični slavolok.

Ob tej priložnosti bo Mestna občina Koper na pobudo Filatelističnega kluba in ob sodelovanju Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Pokrajinskega muzeja Koper ob 11. uri v Hiši Carpaccio na Carpacciovem trgu v Kopru odprla razstavo reprodukcij koprskih razglednic.

Leto 2016 je namreč za Mestno občino Koper z zgodovinskega vidika zelo pomembno leto, saj obeležujemo 500 let nastanka oltarne pale Vittora Carpaccia, čemur je namenjen projekt Carpaccio500, pa tudi 350 let od izgradnje Fontane Da Ponte in kot omenjeno 500 let Vrat Muda.

Spletno uredništvo


Najbolj brano