Vodstvo: Ne moremo zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov

Uprava Luke Koper, večina članov nadzornega sveta (NS) in pooblaščeni predstavnik zaposlenih so na današnjem sestanku ugotovili, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave, so sporočili iz družbe. NS pa je za ponedeljek sklical izredno sejo o stanju v pristanišču.

Luški delavci že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Luški delavci že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Luški delavci že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča. Danes dopoldne pa so se, ker je bil sobotni poziv zaposlenih predsedniku vlade Miru Cerarju neuspešen, na sedežu družbe sestali uprava, večina članov NS in pooblaščeni predstavnik zaposlenih, so po sestanku sporočili iz družbe.

Na sestanku so ugotovili, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov iz dokumenta ministrstva za infrastrukturo, katerega, vsebina je v soboto zaokrožila v javnosti in ki po mnenju Luke Koper postavlja na laž ministra Petra Gašperšiča. Ta je javno zanikal, da bi vlada razmišljala o uvedbi pristaniške uprave in odpiranju koncesijske pogodbe.

“Država zavestno zmanjšuje vrednost družbe”

V Luki izpostavljajo dokument, ki je bil sprejet na vladi 30. junija kot priloga “Programu razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016-2020”. “V omenjenem dokumentu jasno piše, da bo država, s ciljem vzpostavitve konkurence v pristanišču, ustanovila pristaniško upravo in vzpostavila možnost podeljevanja novih koncesij za nove investicije. Navedeno za družbo Luka Koper, d.d. pomeni zmanjšanje prihodkov, zmanjševanje dobička, zmanjševanje števila zaposlenih,” poudarjajo v Luki. “Iz tega lahko sklepamo, da večinski lastnik, država, zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe. Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost,” so dodali.

V ponedeljek izredna seja

Vsi prisotni na današnjem sestanku bodo sicer še naprej vlagali maksimalne napore za čimprejšnjo normalizacijo stanja, so še pojasnili v Luki Koper. Kot so dodali, je nadzorni svet družbe za ponedeljek sklical tudi izredno sejo, na kateri se bo seznanil s stanjem v pristanišču, obravnaval pa bo tudi vsebino in posledice omenjenega vladnega dokumenta.

Luka Koper medtem na svoji spletni strani zbira izjave o podpori (elektronske podpise) za “Luko Koper v slovenskih rokah, za 2. tir in za nadaljnji uspešen razvoj slovenskega pristanišča”. “Pristojni naj takoj začnejo upoštevati potrebe in koristi slovenske luke za vse Slovence in Slovenke. Terjamo posluh za razvoj slovenske luke, povezovanje Primorske s Slovenijo in takojšnjo gradnjo dodatnega tira,” med drugim piše na spletni strani Luke.

Preberite še:

“Gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije”

Zapletlo se je že na začetku sestanka

Minister Počivalšek na sestanek v Luko

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano