Vodne črpalke na Bonifiki delajo noč in dan

Delavci na gradbišču okrog večnamenskega objekta na Bonifiki so že kakšen mesec izpostavljeni nemogočim delovnim razmeram. Blato, mulj, deževje in vdori morske vode ovirajo urejanje komunalne infrastrukture na tem območju, zato so pred rokom za dokončanje del na prvo mesto postavili varnost delavcev.

Za večnamenskim objektom na Bonifiki nameščajo 600 metrov dolg sistem betonskih cevi, v katere so speljali meteorne kanale.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Za večnamenskim objektom na Bonifiki nameščajo 600 metrov dolg sistem betonskih cevi, v katere so speljali meteorne kanale.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Delamo tri metre pod nivojem morja. Na koncu gradbišča proti krožišču pri semedelskem mostu imamo tudi zaradi tega konstantne vdore morske vode. Zgraditi smo morali pregrade z lesenimi piloti, ki ločijo morsko vodo od gradbene jame. Če tega ne bi naredili, sploh ne bi mogli nameščati cevi, v katere preusmerjamo vodo iz meteornih kanalov,” Samir Halilagić iz Grafista opisuje težave, s katerimi se soočajo na gradbišču.

Grafist mora iz svojega žepa plačati gradbena dela za komunalno ureditev, v zameno pa bo dobil določeno število praznih in nedokončanih poslovnih lokalov v objektu.

Pravi, da zlasti ob kombinaciji plime in deževja z vodnimi črpalkami noč in dan črpajo vodo. Sicer pa je tudi na terenu opaziti, kako sta moč vode in teža muljaste gomile že večkrat upognila lesene pilote in si poskušala utreti pot v gradbeno jamo. Do konca del bodo za stabilizacijo močvirnatih tal porabili kar 500 smrekovih pilotov, dolgih od šest do deset metrov. Meteorne kanale na tem območju bodo speljali v 600 metrov dolg sistem betonskih cevi. Ena takšna cev tehta sedem ton, v tla pa jih bodo položili kar 300. Betonske cevi so italijanske, ves preostali material pa je avstrijskega porekla, zagotavlja Halilagić in zanika govorice, da vgrajujejo cenene gradbene materiale.

Ocenjuje, da bodo kljub vsemu uspeli ujeti roke za dokončanje posegov. Do konca maja naj bi torej okrog nedokončanega večnamenskega objekta na Bonifiki zgradili vso komunalno opremo, od prometne infrastrukture, kanalizacijskega, vodovodnega in plinskega omrežja do zunanje ureditve (parkirišče za avtomobile in avtobuse, notranje krožišče, povezovalne poti in ceste) in javne razsvetljave. Ko bodo končali z deli, bodo mulj in blato poravnali in uredili nasutje, ki ga bodo verjetno zatravili, podobno kot so že naredili na nasprotni strani ceste ob Semedelski promenadi.

NH


Najbolj brano