Voditelji držav procesa Brdo v Portorožu

V Portorožu se danes začenja dvodnevno srečanje poslovnih voditeljev iz držav jugovzhodne Evrope Summit 100. Ti bodo govorili o ovirah in priložnostih sodelovanja v regiji. Ob poslovnežih se bodo v Portorožu srečali tudi predsedniki držav regije.

Pred srečanjem poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope 
Summit 100 so se  danes v Portorožu na neformalni večerji 
sestali predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Pred srečanjem poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope Summit 100 so se danes v Portorožu na neformalni večerji sestali predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PORTOROŽ > Na četrtem srečanju, ki letos prvič poteka v Sloveniji, bo razprava tekla o možnih skupnih projektih v šestih najbolj propulzivnih gospodarskih sektorjih: energetiki, turizmu, transportu in infrastrukturi, digitalnemu gospodarstvu, področju hrane in pijače ter na znanju temelječe ekonomije.

Pomemben del pogovorov se bo tokrat nanašal na vpliv prometa na konkurenčnost regije, o čemer bo danes spregovorila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Druga pomembna tema letošnjega srečanja bodo pametna mesta, ki lahko postanejo gonilna sila vključujoče in trajnostne rasti. Danes bodo tako na enem od panelov sodelovali župani nekaterih prestolnic držav v regiji, med njimi ljubljanski župan Zoran Janković.

Dogodek Summit 100 letos gosti predsednik države Borut Pahor, v Portorož pa prihajajo še predsedniki vseh držav, ki sodelujejo v procesu Brdo, razen predsednikov Srbije in Albanije. Cilja procesa Brdo, pobude, ki jo je Pahor sprožil leta 2010, sta politično in gospodarsko stabilna regija ter povezovanje držav v regiji v luči njihove evroatlantske integracije.

Organizatorji dogodka Summit 100 ocenjujejo, da so njihovi cilji - zavzemajo se za odpiranje trgov v regiji ter tudi skupen nastop na tretjih trgih - v veliki meri prekrivajo oz. dopolnjujejo s cilji procesa Brdo, zato so prepričani, da bodo predsedniki s svojo navzočnostjo v Portorožu dali tudi politično podporo projektom, o katerih bodo govorili poslovneži.

Tokratni Summit 100 bo sicer rekorden po številu udeležencev. V Portorožu je namreč v začetku prihodnjega tedna po zadnjih podatkih pričakovati 170 udeležencev iz 20 držav. Največ bo predstavnikov iz regije (Slovenija, Srbija, Hrvaška, Makedonija, BiH in Črna gora), dogodka pa se bodo udeležili tudi predstavniki številnih evropskih držav, pa tudi ZDA in Avstralije.

STA


Najbolj brano