Vodenje portoroškega turizma zanima 20 ljudi

Na razpis za direktorja turističnega združenja Portorož je prispelo kar 20 prijav. Kdo so prijavljeni, še ni znano, saj bodo kuverte odpirali po velikonočnih praznikih, je povedal predsednik nadzornega sveta Matjaž Žnidaršič. Dosedanji direktor Jadran Furlanič, ki maja odhaja v pokoj, si želi, da bi bil njegov naslednik turistični delavec, ki razume Istro in tukajšnjo turistično destinacijo.

Kdo bo prevzel vodenje Turističnega združenja Portorož, še 
ni znano, saj bodo kuverte odpirali po velikonočnih praznikih. 
Prevladuje pa mnenje, da bodo novega direktorja postavili 
hotelirji in ne občina.
Kdo bo prevzel vodenje Turističnega združenja Portorož, še ni znano, saj bodo kuverte odpirali po velikonočnih praznikih. Prevladuje pa mnenje, da bodo novega direktorja postavili hotelirji in ne občina.  

PORTOROŽ > Veliko število prijav je presenečenje, saj do zdaj tolikšnega zanimanja za to mesto ni bilo. “Ko sem se nazadnje prijavil na razpis, sva bila samo dva kandidata. Očitno mnogi mislijo, da je ta služba enostavna, da je eno samo uživanje, vendar še zdaleč ni tako. Treba je kar pošteno garati,” pravi Jadran Furlanič, ki si želi, da bi njegov naslednik nadaljeval s projekti, ki so jih v Turističnem združenju Portorož že zastavili.

“Predvsem pa mora biti to nekdo iz našega okolja, ki razume tukajšnji utrip in ki bo znal razvijati destinacijo. Ni dovolj, da so samo strokovnjaki, morajo razumeti tudi kraj. Predvsem pa turistično združenje na čelu ne potrebuje kakšnega finančnika ali gradbinca,” pravi Furlanič.

Prijave iz vse Slovenije

Ali torej direktorsko mesto zanima tudi kakšnega finančnika ali gradbinca? “Ne vem, kuverte so še zaprte. Gradbince sem kar tako omenil, je pa pri nas v zadnjem času moderno, da za direktorje postavljajo finančne strokovnjake. Tega tu ne potrebujemo, tukaj rabimo turistične strokovnjake,” pravi Furlanič.

Na kuvertah, ki so prispele, je nekaj tudi takšnih, ki imajo poštni žig iz drugih koncev Slovenije, sicer pa so kuverte povečini iz tukajšnjih krajev.

“Sam sem nagovarjal tri ljudi, da bi se prijavili, med njimi tudi dva bivša hotelirja, pa se za to niso odločili. Plače v gospodarstvu so še vedno višje od plače, ki bi jo dobili tukaj,” pravi Furlanič. Da o prijavi razmišlja, nam je že takoj ob objavi razpisa potrdila Patricija Gržinič, ki v združenju na področju tržnega komuniciranja dela že od leta 1997.

Med potencialnimi kandidati je tudi Lea Šuligoj, ki v združenju skrbi za odnose z javnostmi, vendar nam včeraj na vprašanje, ali se je prijavila, ni želela odgovoriti. Da se je prijavil, nam je potrdil tudi podjetnik Dejan Dobravc.

Iz razpisa izhaja, da morajo imeti kandidati visokošolsko strokovno izobrazbo ustrezne smeri in tri leta delovnih izkušenj s področja upravljanja, vodenja in trženja ali srednješolsko izobrazbo in vsaj deset let ustreznih izkušenj. Ker je srednješolska izobrazba na takih razpisih res izjema, se pojavlja vprašanje, ali so pogoji morda prilagojeni kakšnemu kandidatu. “Nikakor ne. To je ostalo še iz prejšnjih časov in razpisov. Če bi to hoteli spreminjati, bi morali sklicevati skupščino in spreminjati pravila, zato smo to kar pustili,” pojasnjuje Furlanič. Poleg slovenskega in italijanskega jezika morajo kandidati obvladati še vsaj angleščino ali nemščino.

Urad za turizem?

Na razpis pa se ni prijavil Mojmir Kovač, organizator različnih prireditev v občini, sicer pa precej glasen kritik portoroškega turizma. “Bolj kot novega direktorja turističnega združenja potrebuje piranska občina novo sistemsko ureditev, kako bolj smiselno in učinkovito porabiti denar iz turistične takse,” pravi Kovač, ki se nikakor ne more sprijazniti, da na piranski občini nimajo človeka, ki bi se ukvarjal s turizmom.

Zato jim že nekaj časa predlaga, naj namesto različnih, skoraj nepotrebnih uradov, ustanovijo urad za turizem oziroma urad za prireditve in doživetja. Tako bi poenotili prireditve v kraju, ki je po njegovem mnenju povsem zaspal. “Upam, da bo nov direktor zagnan in poln energije, da bo povezovalen element med hotelirji in občino. Sem pa skoraj prepričan, da bodo novega direktorja postavili hotelirji, saj na občini ne vejo točno, kaj bi,” pravi Kovač.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano