Voda je “umazana” zaradi jeklenih cevi, po katerih teče

Rajko Cah s Črnega Kala ne more razumeti, da Rižanskemu vodovodu plačuje račune za kakovostno vodo, če pa mora na leto še precej denarja nameniti za nakup posebnih čistilnih filtrov. Prepričan je, da umazanija in usedline, ki se nabirajo na filtrih, dokazujejo, da le ni vse v najlepšem redu. V Rižanskem vodovodu pa z druge strani mirijo, da gre za vodne usedline, ki so zaradi jeklenega cevovoda obarvane značilno opečnato, voda pa da je povsem kakovostna in pitna.

Rajko Cah: “Nov mikronski filter stane devet 
evrov. Ker jih moram večkrat menjati, na koncu 
leta za vse stroške odštejem okrog sto evrov.” Foto: Nataša Hlaj
Rajko Cah: “Nov mikronski filter stane devet evrov. Ker jih moram večkrat menjati, na koncu leta za vse stroške odštejem okrog sto evrov.” Foto: Nataša Hlaj

ČRNI KAL > “Ko sem 18. junija zamenjal filtre, sem jih fotografiral s telefonom, na katerem se izpiše tudi datum. Hotel sem namreč imeti dokaz, da bom lahko sledil dinamiki menjave. Res me je presenetilo, da so filtri le tri mesece kasneje že povsem zapacani. Spet jih moram zamenjati. To se mi zdi res prepogosto,” je nezadovoljen Rajko Cah.

Težave zaradi kraške vode?

Pravi, da nov mikronski filter stane devet evrov, tako da mora na koncu leta za vse stroške odšteti okrog sto evrov. Dokler ni namestil filtrov, spomni, je redno menjaval mrežice na pipah, ki so se zaradi usedlin precej mašile. “Slišal sem, da se s podobnimi težavami soočajo tudi v drugih okoliških krajih, denimo, v Gabrovici in Ospu. Na drugih območjih, kjer vodo prav tako dobavlja Rižanski vodovod, nimajo tovrstnih skrbi. Kaj je narobe z vodo v naši krajevni skupnosti,” se sprašuje Cah.

Prepričan je, da gre izvirni greh iskati v rezervoarju Brdine pod črnokalskim viaduktom, kamor se steka voda iz kraškega zajetja, od tam pa jo prečrpavajo v bližnje vasi.

V Rižanskem vodovodu so pitno vodo na območju Črnega Kala preiskali tudi na vsebnost bakra, niklja in svinca. Poročila koprske enote Nacionalnega laboratorija za okolje in hrano navajajo, da so vsebnosti teh kovin pod mejno vrednostjo, ki jo določa pravilnik o pitni vodi, večina pa celo pod mejo kvantitativnega določanja posameznega parametra.

Nečistoče na filtrih so vodne usedline

V Rižanskem vodovodu potrjujejo, da se območje Črnega Kala napaja s pitno vodo Kraškega vodovoda, tako kot tudi večina naselij pod Kraškim robom do Zanigrada oziroma Hrastovelj. V poletnem obdobju pa se z njo oskrbujejo tudi Miljski hribi in mešano z rižansko vodo tudi območje Kopra in Izole. “Tako kraški kot istrski upravljavec in ne nazadnje Rižanski vodovod redno preskušamo dobavljeno vodo. Ta je glede na določila pravilnika o pitni vodi ocenjena kot pitna voda brez omejitev,” zagotavlja Sara Milenkovski iz Rižanskega vodovoda.

Pravi, da jim je primer uporabnika iz Črnega Kala dobro poznan. “Nečistoče, ki so ujete v njegov filter, niso nič drugega kot vodne usedline. Te so obarvane značilno opečnato, saj je cevovod, po katerem priteče voda iz Kraškega vodovoda, jeklen in večkrat podvržen nihajočim odjemom. Posledica je občasno dvigovanje usedlin,” pojasnjuje Sara Milenkovski. Dodaja, da je tudi izločanje karbonatne trdote v vodovodnem sistemu normalen pojav. Kraška in rižanska voda pa, da sta si po trdoti enakovredni in sta označeni kot srednje trdi.

Vodni vir Rižane ne zmore zagotoviti potrebnih količin vode v sistemu distribucije, zato je treba kupovati in uvažati vodo od sosednjih vodovodnih sistemov. Iz Kraškega vodovodnega sistema dobavljajo vodo iz zajetja Klariči, iz Istrskega vodovodnega sistema pa dobivamo vodo iz vira Gradole.

Svetujejo spiranje vodnih filtrov

V Rižanskem vodovodu poskušajo dvigovanje usedlin zmanjšati tudi v okviru rednih vzdrževalnih del na sistemu distribucije in z raznimi drugimi tehnološkimi rešitvami. “Pojav občasno obarvane vode in nalaganje usedlin tudi nam nalaga dodatno delo. Prav v Črnem Kalu je vgrajenih kar nekaj tehničnih hidrantov, ki so namenjeni izpiranju javnega vodovoda po naselju. To tudi redno počnemo. Odjemalcem smo vedno na voljo za dodatna izpiranja tudi na samem mestu odjema v vodomernem jašku,” zatrjuje Sara Milenkovski.

Sicer pa Cahu v Rižanskem vodovodu svetujejo, naj filtre občasno najprej dobro spere. Menijo namreč, da obarvanost filtra še ne pomeni nujno, da se je življenjska doba filtra iztekla ali da ne opravlja več svoje funkcije. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano