Vlada upa na izpeljavo prodaje Cimosa, na potezi Italijani

Vlada podpira dogovor med slovensko in hrvaško stranjo glede dolga Cimosa na Hrvaškem, ki naj bi bil podpisan v naslednjih dneh. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti meni, da s tem sporazumom zadržkov za izpeljavo posla ni več, so pa na potezi Italijani.

Vlada upa na izpeljavo prodaje Cimosa, zdaj so na potezi 
Italijani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vlada upa na izpeljavo prodaje Cimosa, zdaj so na potezi Italijani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > “Upam, da je zadeva še vedno odprta in da bo do nakupa prišlo,” je na novinarski konferenci po današnji seji vlade v Ljubljani dejal Aleš Cantarutti. Italijanski sklad Palladio Finanziaria je v ponedeljek sporočil, da odstopa od transakcije, ker še ni rešen spor med Cimosom in hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), ki je ključen odložni pogoj za izpeljavo posla.

Vlada je danes potrdila dogovor, ki sta ga dosegla minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić, je povedal Cantarutti. Po njegovih besedah sta Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH) tudi po ponedeljkovem obvestilu še v stikih z italijanskim kupcem in si prizadevata, da bi bil posel sklenjen.

“Še vedno obstajajo velike možnosti, da do sklenitve posla pride,” pravi državni sekretar.

V DUTB so danes povedali, da pogovori še potekajo in da bi lahko bila odločitev italijanskega sklada znana v začetku prihodnjega tedna.

Z dogovorom med ministroma, ki bo po navedbah slovenske in hrvaške strani podpisan v prihodnjih dneh, zadržkov po Cantaruttijevih besedah ni več, so pa zdaj na potezi Italijani.

Dogovor predvideva, da bo DUTB od DAB kupila terjatve DAB do Cimosa za sedem milijonov evrov ter da bo DAB umaknil tožbe proti Cimosu. Glede pogoja o ohranitvi proizvodnje na Hrvaškem in ohranitvi sedanjega števila delovnih mest na Hrvaškem v naslednjih dveh letih - kar je v svojem sklepu o dogovoru z 2. februarja zahtevala hrvaška vlada - je Cantarutti povedal, da je v dogovoru navedeno, da si bo italijanski kupec “z vso vestnostjo in po svojih najboljših močeh” prizadeval zagotavljati delovna mesta v vseh Cimosovih obratih.

STA


Najbolj brano