Vlada objavila nov razpis za najem Vile Tartini

Generalni sekretariat vlade je prejšnji teden objavil javni razpis za oddajo Vile Tartini v Strunjanu v petletni najem. Dosedanja pogodba, sklenjena s Krko, letos poteče. Kot so pojasnili v službi za odnose z javnostmi družbe Krka, pa so se prijavili za nadaljnji najem. Rok za zbiranje ponudb sicer poteče 29. maja.

V družbi Krka so potrdili, da so se ponovno prijavili za najem 
Vile Tartini. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
V družbi Krka so potrdili, da so se ponovno prijavili za najem Vile Tartini. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

LJUBLJANA, STRUNJAN > Kot je navedeno v razpisu, gre za kompleks Vile Tartini. Glavna stavba je bila zgrajena v letih od 1956 do 1958 po načrtih Vinka Glanza kot nadomestna gradnja na mestu podeželske vile družine Tartini. Prvo nadstropje je preurejeno v dva večja in pet manjših apartmajev, v pritličju pa so kuhinja, jedilnica za 18 oseb, večji apartma in pomožni prostori.

Rok za oddajo ponudb je 29. maj, uspel pa o tisti ponudnik, ki bo ponudil najvišjo najemnino. Komisija za izbor najugodnejšega ponudnika ne bo upoštevala tistih ponudnikov, ki ne bodo izpolnili vseh pogojev za sodelovanje na javnem razpisu in ki ne bodo predložili ponudbe v vsebini in obliki, kot to določa javni razpis.

Stavba je ogrevana s kurilnim oljem. Poleg vile je še manjša pomožna stavba, v kateri sta dve garažni mesti, eno garažno mesto in pralnica pa sta bili preurejeni za nastanitev osebja. Vila je obdana z vrtom terasaste zasnove, ki je v register kulturne dediščine vpisan kot spomenik lokalnega pomena.

Protokolarno vilo, ki je v lasti državi, ima v najemu Krka v okviru svoje turistične ponudbe Term Krka v Strunjanu. Ker je najemna pogodba potekla, je vlada v začetku maja objavila namero o sklenitvi neposredne najemne pogodbe do sklenitve nove pogodbe po razpisu.

Obstoječa najemna pogodba se izteče 8. julija letos. Čeprav je bilo še pred leti predvideno, da bo po preteku najemne pogodbe vila Tartina spet služila kot protokolarni objekt, pa se je država odločila, da bo vilo vsaj še za pet let oddala v najem.

Najemnik bo smel v Vili Tartini opravljati izključno gostinsko turistično dejavnost. Poleg tega bo dolžan Republiki Sloveniji zagotavljati prednostno uporabo nepremičnine za protokolarne ali druge namene, če ga o tem pravočasno obvesti.

Generalni sekretariat vlade je v minulih tednih objavil še nekaj razpisov in namer. Med njimi je namera o sklenitvi neposredne pogodbe o ustanovitvi služnosti na nepremičninah v sklopu Vile Bled. Gre za služnostno pravico izgradnje in obnove elektroenergetskih naprav ter priključka kanalizacije zaradi rekonstrukcije napajanja Blejskega otoka z električno energijo ter zaradi odvajanja komunalne odpadne vode iz Blejskega jezera.

Medtem ko Vila Tartini in Vila Bled ostajata v državni lasti, vlada prodaja vilo Pršivec v Bohinju. Parcela v Ukancu ob obali Bohinjskega jezera je velika skoraj 1900 kvadratnih metrov, njena dejanska raba pa sta gozdno zemljišče in pozidano zemljišče, namenjeno turizmu.

Gre za dobro vzdrževan lesen počitniški objekt s tlorisno površino 126 kvadratnih metrov, v katerem so urejeni trije apartmaji. Objekt je bil zgrajen leta 1952, v celoti obnovljen 1995, streha pa je bila zamenjana leta 2009. Na parceli poleg tega stojita še manjši leseni pritlični objekt, v katerem se nahajata savna in tuš, ter vrtna uta.

STA


Najbolj brano