Vižintinu še en mandat na čelu koprskih obrtnikov

Slavko Vižintin ostaja predsednik koprske obrtne zbornice. Na dvodnevnih volitvah je zanj glasovalo nekaj več kot sto koprskih obrtnikov. Dobil je 55 odstotkov glasov tistih, ki so prišli na volitve. Udeležba je bila sicer le 29-odstotna, o novem predsedniku se je izjasnilo 233 obrtnikov.

Slavko Vižintin Foto: Tatjana Tanackovič
Slavko Vižintin Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > “Rad bi se zahvalil vsem koprskim obrtnikom, ki so se udeležili volitev in še posebej tistim, ki so mi namenili svoj glas. Kljub nasprotovanju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in blatenju, ki smo ga bili deležni v zadnjih dneh pred volitvami, so naši člani spoznali in pokazali, da je prišel čas, da sami odločajo o svoji usodi in usodi svoje zbornice,” pravi Vižintin.

V Kopru so tokrat prvič imeli neposredne volitve, zaradi česar so nekateri člani zbornice vložili celo tožbo na koprsko sodišče, saj so prepričani, da so bile spremembe statuta, ki je omogočil neposredne volitve, nezakonite. Tako so prepričani tudi v Obrtni zbornici Slovenije. Vižintin pa vztraja, da jim neposredne volitve omogoča novi obrtni zakon, ki temelji na pravici do združevanja in dovoljuje, da se zbornica samostojno notranje organizira.

Vižintin je prepričan, da bodo v naslednjih letih vodili in zgradili spet močno zbornico. “Člane, ki se poslužujejo neresnic za doseganje svojih ozkih interesov, pa pozivam, da tega ne počnejo več, ker to škodi celemu obrtniškemu cehu, torej tudi njim,” pravi Vižintin.

Glede pisma koprskega župana Borisa Popoviča, ki ga je ta objavil v dneh pred volitvami in se javno zavzel za Vižintinovega protikandidata Mirka Tomšiča, Vižintin pravi, da se nadeja dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo in koprskim županom. Na zbornici pravijo, da so Popoviča za srečanje prosili že pred leti, vendar niso dobili nobenega njegovega odziva.

Sodišče o tožbi za razveljavitev skupščinskih sklepov, ki so omogočili neposredne volitve predsednika, še ni odločilo. Glede na to, da zadeva ni prednostna, tudi ni znano, kdaj bo tožbo sploh obravnavalo. V kolikor bi sodišče ugodilo tožnikom, bodo pod vprašajem tudi tokratne volitve. Poleg Vižintina in Tomšiča sta se za predsedniško mesto potegovala še Aldo Kocjančič in Sergej Pinter. Vižintin je dobil 55 odstotkov glasov, Pinter 19,2, Kocjančič 13,1 in Tomšič 12,7.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano