Vinakoper, žrtev nesoglasij med Istrabenzom in Luko

V lastništvu Adriafina, ki si ga enakovredno delita Luka Koper in Istrabenz, se obetajo spremembe. Istrabenz namreč išče kupca za svoj polovični delež v tej družbi, ki je sicer najpomembnejša lastnica Vinakopra. Luka, ki je Istrabenz že snubila za nakup deleža v Adriafinu, posel še zanima.

Vinakoper je najpomembnejša naložba Adriafina.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vinakoper je najpomembnejša naložba Adriafina.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Med Luko in Istrabenzom, solastnikoma Adriafina, se že dolgo krešejo iskre. Da delujeta neusklajeno, se je pokazalo na nedavnih skupščinah Vinakopra, v katerem je Adriafin najpomembnejši lastnik. Predstavnik Adriafina je, denimo, na zadnji skupščini uvrstil na dnevni red točko o tretjem nadzorniku, pred tem pa predloga ni uskladil z Luko. Podobno je bilo tudi na prejšnjih skupščinah, kjer je Adriafin - prav tako neusklajeno z Luko - dosegel uvedbo posebne revizije in izplačilo dividende. Lastnici se nista dogovorili niti o novem direktorju Adriafina.

Luka ima predkupno pravico

Luka je te razmere, ki trajajo že dobro leto, poskušala presekati. Poleti je Istrabenzu sporočila, da je pripravljena kupiti delež v Adriafinu. Včeraj pa je Istrabenz objavil javni razpis za zbiranje ponudb za 50-odstotni delež v Adriafinu. Nezavezujoče ponudbe bodo zbirali do 2. novembra. V igro se bo spustila tudi Luka. “Še vedno smo zainteresirani za nakup. Po družbeniški pogodbi imamo tudi predkupno pravico,” so potrdili v Luki.

V drugi fazi zavezujoče ponudbe

V Istrabenzu bodo do srede novembra proučili nezavezujoče ponudbe. Interesente, ki bodo poslali najbolj zanimive ponudbe, bodo povabili v drugo fazo prodajnega postopka. Ti bodo lahko tudi opravili skrbni pregled dokumentacije o poslovnem deležu v Adriafinu. Istrabenz bo pogovore nadaljeval s ponudniki, ki bodo po skrbnem pregledu oddali zavezujočo ponudbo.

Dogajanje še posebej skrbno spremljajo tudi v Vinakopru. Predsednik uprave Nevijo Pucer je za razpis izvedel iz medijev. “Presenetilo me je, saj bi pričakoval, da bi se lastnika Adriafina o tem dogovorila. Seveda sem po objavi razpisa dobil že več telefonskih klicev, ljudi zanima, kaj se dogaja, a ne vem nič. Seveda je to stvar lastnikov in ne stvar Vinakopra; lahko bi rekel, da se nas ne tiče. A vendarle mi ni čisto vseeno, saj posredno to vpliva tudi na nas,” pravi Pucer. Po njegovem bi bilo dobro, da bi se lastnika končno že dogovorila in zadeve izpeljala do konca, kot je treba: ali torej prodaja, kot predvideva razpis, ali pa skupno iskanje strateškega lastnika. “Mogoče pa je ta razpis odgovor Istrabenza na nedavno namero Luke Koper, da bi odkupila Istrabenzov delež v Adriafinu in gre za tipanje terena glede cene,” ugiba Pucer, ki želi, da bi Vinakoper lahko že zaprl poglavje o lastnikih, ki niso na enaki valovni dolžini. To namreč slabo vpliva na poslovanje Vinakopra.

SONJA RIBOLICA , KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano