Veselko računa na delovno sodišče

Višje sodišče v Kopru je ugodilo pritožbi Luke Koper in spremenilo sodbo koprskega okrožnega sodišča, ki je konec lanskega leta ugodilo tožbi nekdanjega predsednika uprave Gregorja Veselka. Ta je zatrjeval, da je bil razrešen nezakonito, zdaj pa je višje sodišče njegov tožbeni zahtevek zavrnilo. Veselko mora poravnati stroške postopka.

Gregor Veselko (desno) in njegov odvetnik Sergej Šustar. Foto: Tatjana Tanackovič
Gregor Veselko (desno) in njegov odvetnik Sergej Šustar. Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > V Luki Koper so s pojasnili glede sodbe višjega sodišča skopi in o podrobnostih ne želijo govoriti. Nekoliko bolj zgovoren je nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko.

“Bil sem razrešen s sklepom, ki ga ni”

“Višje sodišče v sodbi ugotavlja, da je sklep o moji razrešitvi nezakonit in zato ničen. Nedvoumno tudi ugotavlja, da razlogov za mojo razrešitev ni bilo. Zato je tudi spremenilo sodbo prve stopnje, saj ni mogoče razveljaviti sklepa nadzornega sveta, ki zaradi ugotovljene ničnosti praktično ne obstaja. Bil sem torej razrešen s sklepom, za katerega je sodišče razsodilo, da ga ni,” pravi Veselko. Dodaja, da njegov odvetnik sedaj preverja sodno prakso, ali je sploh smiselno zahtevati revizijo postopka na vrhovnem sodišču, ne izključuje niti možnosti ponovne tožbe zaradi ničnosti sklepa. “V vsakem primeru pa gremo na delovnem sodišču s postopkom naprej,” pravi.

Na delovnem sodišču Veselko zahteva odškodnino v višini dobrih 70.000 evrov, ker so mu predčasno prekinili delovno razmerje.

Postopek na delovnem sodišču je zdaj nekaj časa miroval, ker so čakali na odločitev sodišča v zvezi s sklepom o razrešitvi. Kot kaže, sta tako odločitev okrožnega sodišča kot odločitev višjega sodišča za Veselka v delovnem sporu ugodni, saj je bil po odločitvi okrožnega sodišča nezakonito razrešen, po ugotovitvah višjega sodišča pa je bil sklep nadzornega sveta celo ničen. Torej Veselko v obeh primerih ni bil ustrezno razrešen.

Nadzorni svet Luke Koper je Veselka razrešil junija 2012. Takratni predsednik nadzornega sveta Janez Požar je odločitev pojasnjeval s tem, da so izgubili zaupanje v Veselka. Veselko je trdil, da to ni zadosten razlog za razrešitev in da so mu celo nadzorniki potrjevali, da dela dobro.

Vrnitev Veselka v Luko ni mogoča

Veselko se ne glede na to, ali je bil sklep o njegovi razrešitvi nezakonit ali ničen, ne more več vrniti na mesto predsednika uprave Luke Koper, saj mu je mandat potekel junija lani. Ves čas tudi zatrjuje, da njegova tožba ni bila namenjena vrnitvi v Luko Koper, ampak da je hotel le dokazati, da je tako ravnanje nadzornikov nedopustno in nezakonito in da je takšno prakso v Sloveniji treba ustaviti. V Luki Koper na naše vprašanje, ali bodo sprožili kakšne postopke proti nadzornikom, ki so sprejeli sporen sklep, niso odgovorili.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano