Veliki trg lepši in varnejši

Delavci koprskega podjetja Finali Obala so v zadnjih dveh tednih porušili dele stavb na Velikem trgu 2 in 3, vendar gradbenega odra še niso odstranili. Nad poslej pritličnimi stavbami morajo postaviti še novo streho, za kar potrebujejo dodaten dan ali dva.

V teh dneh delavci postavljajo streho. Foto: Mirjana Cerin
V teh dneh delavci postavljajo streho. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Občini je rušenje treh nadstropij na Velikem trgu 3 in prvega nadstropja nad gostilno Ribič na Velikem trgu 2 naložila koprska gradbena inšpekcija. Stavbi sta bili namreč tako zelo razpokani, da bi se kmalu začeli rušiti. Njuna streha se je že sesedla.

Občina je rušenje zaupala podjetju Finali Obala oziroma njegovim kooperantom, ki so se dela lotili 23. junija, na dan torej, ko bi morali biti nevarni deli na zahtevo gradbene inšpekcije že odstranjeni. Rušenje je stalo 38.000 evrov, postavitev strehe dodatnih 8000, vendar občina pričakuje, da bo del stroškov poravnal solastnik stavbe, lastnik restavracije Ribič - podjetje Čevelj & čevelj Edvarda Jankoviča. Ko smo ga o tem povprašali, pa je rekel, da o sofinanciranju še nič ne ve.

Kakšna bo dolgoročnejša usoda omenjenih stavb ob znamenitem izolskem mandraču, v občinski upravi ne vedo, čeprav so projekt za rušenje nevarnih delov naročili že pred leti. Gradbeno dovoljenje za rušenje so dobili leta 2007, ko bi porušili etažo manj, ker sta bili tedaj nevarni samo dve nadstropji. Skoraj osem let so iskali možnost, da bi ohranili več sto let stari stavbi in v njiju predvideli ureditev družinskega hotela, vendar investitorja v vsem tem času niso našli. Morda zato ne, ker so mu bili pripravljeni zgolj podeliti dolgoletno stavbno pravico, ne pa stavb delno prodati. MIRJANA CERIN


Najbolj brano