Velika noč prinaša optimizem

Če drži, da so velikonočni prazniki eden od pokazateljev, kakšna bo poletna turistična sezona, si v Portorožu lahko že manejo roke. “Smo zelo optimistični, saj se napoveduje eden boljših obiskov za velikonočne praznike,” je bila včeraj zadovoljna Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož.

V prazničnih dneh bo promet na obalni cesti zelo gost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V prazničnih dneh bo promet na obalni cesti zelo gost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > V Portorožu že od decembra beležijo dobre rezultate. “Januarja je bilo sedem odstotkov več nočitev kot lani, februarja enajst, marca dva ...,” našteva Lea Šuligoj. Dodaten razlog za dobro voljo je tudi obetavna napoved obiska med velikonočnimi prazniki. “Pričakujemo, da bodo hoteli v piranski občini ta podaljšani konec tedna približno 80-odstotno zasedeni, kar nekaj pa jih bo tudi povsem polnih,” pojasnjuje Šuligojeva.

Med tistimi, ki v času letošnjih velikonočnih praznikov beležijo 100-odstotno zasedenost, so Hoteli Bernardin. “Prevladujejo individualni gostje iz sosednje Avstrije in Italije. V San Simonu in Hotelu Histrion se povečuje športni segment gostov, trenutno gostimo večje število jadralcev in njihovih družin, ki so pri nas na pripravah oziroma tekmovanjih,” razkriva Urška Koler.

Ta konec tedna na slovenskih cestah pričakujejo povečan promet od Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško ter od Italije proti Madžarski. Voznike, ki se bodo z morja vračali proti Ljubljani, pa bo gotovo razveselila informacija, da so zaradi velikonočnih praznikov začasno prekinili dela na primorski avtocesti med Kastelcem in Kozino proti Ljubljani, zaradi katerih so sicer v aprilu predvidene popolne zapore vsak delovnik med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj ter vsak vikend od petka od 20. ure zvečer do ponedeljka do 5. ure zjutraj. Naslednja popolna zapora bo v noči s torka na sredo.

V Portorožu že tradicionalno med velikonočnimi prazniki prednjačijo tuji gostje, ki ustvarijo med 65 in 70 odstotki vseh nočitev. Tudi letos ne bo nič drugače.

Med tujci si bo velikonočni oddih v Portorožu privoščilo največ Avstrijcev in Nemcev ter seveda Italijanov. “Že decembra smo opazili, da se naši zahodni sosedje počasi spet vračajo v Portorož,” pravi Šuligojeva. Delež italijanskih nočitev je namreč lani zrasel za tri odstotke. “Da ne bo pomote: Italijani so bili vedno na prvem mestu med tujimi turisti. No, lani so jih - resda le za nekaj odstotkov - prehiteli Avstrijci. A ko smo govorili o upadu italijanskih gostov, to ni pomenilo, da jih ni več v Portorož. Le nekaj odstotkov manj jih je bilo. Zdaj se ta številka obrača,” pojasnjuje. A tudi delež avstrijskih gostov še vedno raste. Lani so ustvarili pet odstotkov več nočitev kot leto poprej. Kdo bo torej letos zmagal, Italijani ali Avstrijci? “Kot kaže, bo šlo na tesno,” se pošali Šuligojeva.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano