“Vedno bolj je pomemben naš glas opomina” (foto)

V Portorožu je potekala 56. vseslovenska proslava ob tradicionalnem srečanju bivših internirancev, političnih zapornikov, izgnank ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru zbranim izpostavil, da trajen mir ni samoumeven. Poudaril je, da je naša dolžnost storiti vse, da se nepojmljive vojne grozote nikoli več ne ponovijo. Srečanja, kot je bilo današnje, so zato po njegovih besedah velikanskega pomena in država jih mora ohraniti.

Predsednik je dejal, da je evropska civilizacija, navkljub nenehnim prepletom miru in vojn skozi njeno zgodovino, utemeljena na spravi, evropske sanje pa so predvsem sanje o trajnem miru. Po njegovih besedah nihče nima pravice drugemu vsiljevati čustev glede preteklosti, vendar pa si moramo z željo po sožitju znati tudi odpuščati.

V kulturnem programu so sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, pevci Tinkara Kovač, Slavko Ivančič in Tia Luša, tenorist Martin Sušnik, balerine Baletne šole Stevens, pevski zbor in folklorna skupina OŠ Koper, dramski igralec Domen Valič, TV Medvode s projekcijami in številni drugi.

Predsednik Pahor je nagovor sklenil s trdnim prepričanjem, da bo sčasoma do tega prišlo in bomo v naši domovini znali živeti v sožitju in graditi na vsem, kar nas zbližuje, da bodo naši otroci na prihodnost lahko gledali z velikim upanjem in lastnimi sanjami.

Na tradicionalni slovesnosti, ki jo organizira Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, so tokrat še prav posebej slovesno obeležili tudi 70. obletnico priključitve Primorske k matični državi.

Organizatorji so želeli s slovesnostjo ne le mladi generaciji, ampak prav vsem na neposreden način obuditi ljubezen do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov kot so tovarištvo, solidarnost, sočutje, pravičnost in enotnost, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Napisali smo mnogo del s podobnimi naslovi, izrečeno je bilo mnogo tehtnih besed na spominskih slovesnostih in komemoracijah, pa vendarle vedno znova ugotavljamo, da prav noben naš opomin ni odveč. Celo več - vedno bolj je pomemben naš glas opomina, kajti spomini bledijo," so izpostavili.

S tem slavnostnim dogodkom se v Sloveniji spominjamo 63.000 ljudi, ki so bili iz domovine izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča, in prek 12.100 slovenskih rodoljubov, katerih življenja so ugasnila v dimnikih krematorijev.

STA


Najbolj brano