Večino družinskih težav reši mediacija

V Pravnem centru za varstvo človekovih pravic, kjer bodo aprila obeležili tri leta delovanja, so do zdaj obravnavali 1869 primerov z različnih pravnih področij in pravno varstvo zagotovili socialno ogroženim.

Margerita Jurković: “Delavci se premalo zavedajo 
svojih pravic in  zaradi nevednosti ali strahu pred 
izgubo zaposlitve trpijo kršenje  temeljnih 
človekovih pravic in svoboščin.”   Foto: Nataša Hlaj
Margerita Jurković: “Delavci se premalo zavedajo svojih pravic in zaradi nevednosti ali strahu pred izgubo zaposlitve trpijo kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin.”  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Med uporabniki programov brezplačne pravne pomoči so zlasti brezposelni in upokojenci, manj pa je študentov. Največkrat rešujejo težave na področju družinskega prava, zlasti veliko je primerov, povezanih z izterjavo preživnin za otroke. “Letos so pravniki na centru opravili 15 družinskih mediacij, od tega se jih je 14 končalo s sporazumom glede varstva in vzgoje otrok ter preživljanja, v enem primeru pa smo uporabniku svetovali pravdo,” navaja direktorica centra Margerita Jurković.

V preteklih dveh letih so pravniki opazili, da se je povečalo število primerov osebnih stečajev, medtem ko se na področju delovnega prava največ srečujejo s primeri neizplačil plač ter mobingom na delovnem mestu. “Delavci se premalo zavedajo svojih pravic in zaradi nevednosti ali strahu pred izgubo zaposlitve trpijo kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin,” opozarja Jurkovićeva.

Na centru se sočasno ukvarjajo še s tremi projekti: brezplačnim pravnim svetovanjem za socialno ogrožene občane Kopra, projektom Ena.Kost, ki nudi brezplačno pravno svetovanje za pripadnike bivše SFRJ, in projektom Učenci proti senci - ustavimo trgovino z ljudmi. “Glavni cilj projekta je osveščanje in izobraževanje učencev tretje triade osnovnih šol v Sloveniji o pojavu trgovine z ljudmi, nevarnostih pojava in zaščitnih ukrepih pred njim,” pojasnjuje Jurkovićeva.

V projekt, ki ga bodo sklenili konec oktobra, se je vključilo več kot 2500 učencev sedmih, osmih in devetih razredov. Od aprila do zdaj so lahko sodelovali v 46 delavnicah. Poleg tiskanih gradiv z različnimi koristnimi vsebinami so sodelavci pri projektu ustvarili spletno igro za mlade, ki je dostopna kot aplikacija na pametnih telefonih.

NH


Najbolj brano