Več ponudb za nakup Cimosa

Cimosovi lastniki so prejeli več ponudb za nakup koprske družbe in z nekaterimi že začeli pogajanja, poroča Delo. Vse kaže, da bi večji del prodajnega posla lahko zaključili še letos, pri čemer časnik sklepa, da bo vrednost posla presegla 200 milijonov evrov. V Družbi za upravljanje terjatev bank informacij o prodajnem postopku ne komentirajo.

Cimosovi lastniki so prejeli več ponudb za nakup koprske 
družbe in z nekaterimi že začeli pogajanja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cimosovi lastniki so prejeli več ponudb za nakup koprske družbe in z nekaterimi že začeli pogajanja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Delo se sklicuje na neuradna, a dobro obveščena vira, ki natančnejših podatkov javnosti nikakor ne posredujejo zaradi strategije prodaje. Kot opozarja časnik, se s prodajo mudi, saj so naročniki Cimosovih proizvodov precej zadržani pri sklepanju novih naročil, dokler Cimos ne dobi strateškega lastnika.

Lastniki, ki so skupaj kapitalizirali svojih 168,6 milijona evrov terjatev, verjetno nikakor nočejo privoliti v ponudbo pod tem zneskom, zato Delo sklepa, da bo vrednost posla presegla 200 milijonov evrov.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), so pojasnili zgolj to, da so informacije o izraženem interesu in oddanih ponudbah ter nadaljnjih postopkih občutljive poslovne informacije in jih zato ne razkrivajo. V DUTB ob tem niso zanikali prejema ponudb za nakup Cimosa niti okvirne vrednosti posla, ki jo navaja Delo.

Delničarji Cimosa so avgusta objavili vabilo k oddajanju ponudb za pridobitev 92,3-odstotnega deleža družbe. Večinski delež Cimosa, vključno z refinanciranjem, pri čemer se lahko poslovni center Podvozje in karoserija proda drugemu investitorju, bi prodali DUTB, ki je lastnica 47,50-odstotnega deleža Cimosa, država, ki jo zastopa SDH, s 24,26-odstotnim deležem, NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,20 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Sodišče je maja potrdilo prisilno poravnavo nad Cimosom, pri čemer so upniki v delnice pretvorili za 168,6 milijona evrov terjatev. V družbi pa so že po pravnomočni potrditvi prisilne poravnave v začetku junija napovedali, da bodo aktivnosti na področju prodaje še intenzivirali, saj da so odzivi sedanjih in potencialnih kupcev pozitivni in predstavljajo dobro podlago za uspešno nadaljevanje poslovanja in rast.

Postopek privatizacije so lastniki Cimosa sprožili z izborom družbe Ernst&Young za svetovalca pri prodaji. V koprski družbi so junija ocenili, da bi lahko strateškega lastnika, ki ji bo zagotavljal stabilno delovanje, nadaljnji razvoj in rast, dobili že ob koncu letošnjega leta.

STA


Najbolj brano