Varuhinja v Kopru obiskala italijansko narodno skupnost

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes v Kopru sestala s tamkajšnjimi pripadniki italijanske narodne skupnosti. Ti so v pogovoru izpostavili predvsem problem dvojezičnosti, ki se še vedno ne izvaja povsod, in krčenje programa v italijanskem jeziku v regionalnem RTV centru Koper - Capodistria.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes v 
Kopru sestala s tamkajšnjimi pripadniki italijanske narodne 
skupnosti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes v Kopru sestala s tamkajšnjimi pripadniki italijanske narodne skupnosti.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in tudi koprski podžupan Alberto Scheriani je po srečanju povedal, da so varuhinji človekovih pravic predstavili probleme, ki pestijo italijansko skupnost v Istri.

"Problem je vidna dvojezičnost in dvojezičnost, ki bi jo morale izvajati javne ustanove na tem območju. Ugotavljamo, da so zakoni sicer dobri, a se jih ne izvaja. Največja težava so dvojezični formularji, denimo na upravnih enotah, sodiščih in v drugih javnih ustanovah ter pisarnah, ki jih večkrat ni in zaradi tega ni moč začeti postopka v italijanskem jeziku," je opozoril. Dodal je, da so z ministrstvom za javno upravo začeli pogovor v smislu izboljšanja z nadzorom inšpekcijske službe.

V pogovoru z varuhinjo so izpostavili problem Radia Koper in Televizije Koper - Capodistria, pri čemer se italijanska narodna skupnost v zadnjih letih sooča s krčenjem programa v italijanskem jeziku. Dogaja se, da se ljudje z izpolnjenimi pogoji upokojujejo, a novih na teh mestih ni, je dejal.

Med drugim so opozorili tudi na težave s financiranjem italijanske narodne skupnosti v novi občini Ankaran, kjer po njegovih navedbah ne financirajo niti dvojezičnosti niti kulture. "Lani je bilo tako, da so se sredstva, predvidena za občino Koper, zmanjšala za določen znesek, ki je šel občini Ankaran," je dejal in poudaril, da italijanska narodna skupnost v Istri temu nasprotuje.

"Občina je potrebna dodatnega financiranja in, če jo je država ustanovila, jo mora tudi financirati," je bil jasen. Scheriani tudi ne ve, kdaj bo uredba o financiranju občin na narodnomešanih območjih nared za prihodnje leto. Že lani so namreč opozorili, da je treba pristopiti k izdelavi te uredbe čim prej, ker so imeli probleme s podpisi oz. nekaterimi nesoglasji z uradom za narodnosti.

STA


Najbolj brano