Varuhinja človekovih pravic med koprskimi brezdomci (video)

Medtem ko so se danes v Piranu na brezdomnem kongresu zbrali vsi, ki se tako ali drugače ukvarjajo z brezdomno problematiko, je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer odšla še proti Kopru. Na Titovem trgu se je srečals z brezdomci, zatem pa obiskala še koprsko zavetišče. Ugotovila je, da se v njem še zmeraj najde prostor za tiste, ki so vanj pripravljeni vstopiti.

Vlasta Nussdorfer je prisluhnila tudi brezdomcu Andriji. Foto: Alenka Penjak
Vlasta Nussdorfer je prisluhnila tudi brezdomcu Andriji. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Na Titovem trgu se je Vlasta Nussdorfer srečala z brezdomci, ki že dlje časa opozarjajo, da je v koprskem zavetišču premalo prostora za vse, ki bi želeli noč preživeti na toplem. Priznali so, da si pravzaprav ne želijo v zavetišče, saj se tam počutijo utesnjene, pač pa koprski občini predlagajo, da jim omogoči nastanitev drugje, morda v kakšni stanovanjski hiši, kjer bi se počutili bolj domače.

Ob varuhinji človekovih pravic so brezdomcem prisluhnili še Olga Franca iz stranke SLS, ki se je pred nekaj meseci zavzela za tiste, ki spijo na prostem, koprski podžupan Peter Bolčič, predstojnik urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec in Irena Sirotič Dobrila, predsednica Rdečega križa Koper.

V zavetišču si je Bussdorferjeva izmenjala informacije z Ireno Sirotič Dobrila (levo) ter Petrom Bolčičem in Timotejem Pirjevcem (desno)

Varuhinja je slišala, da brezdomce moti vsota 80 evrov, kolikor morajo plačati za namestitev v zavetišču tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč. Omenili so ji, da bi želeli, da bi bilo javno stranišče v Taverni odprto tudi ponoči. Veseli pa so toplih obrokov, ki jih dobijo pri Rdečem križu, in tudi toplega tuša, ki ga lahko uporabijo.

Varuhinja je po ogledu zavetišča in po kavi, ki jo je s sogovorniki spila v dnevnem centru, povedala, da se ji zdi zavetišče lepo urejeno, da so brezdomcem na voljo številne aktivnosti ter da je vesela, ker si koprska občina prizadeva kupiti dodatno zemljišče tik ob zavetišču, na katerem bi nastal vrt. Zavetišče je trenutno polno, na voljo pa je pet dodatnih postelj, ki ostajajo prazne. Da bivanje v zavetišču ni pisano na kožo vsem brezdomcem, je tistim, ki se ukvarjajo z brezdomsko problematiko, povsem jasno. Povabilo, naj vstopijo v zavetišče in se uležejo na posteljo, kljub temu ostaja odprto. ALENKA PENJAK


Najbolj brano