Varnostniki namesto sprave v lucijskem Parku Sonce

Namesto da bi piranska občina in Marina Portorož umirili žogico, ki si jo podajata v lucijskem Parku Sonce, jo - kot je videti - še močneje odbijata ena drugi. Občina je pred nekaj dnevi tja poslala varnostnike, v Marino pa zahtevo za plačilo stroškov, ki jih je imela z urejanjem parka. Marina pa je naročila geodetske meritve svojih parcel.

Lucijski Park Sonce dan in noč varujejo varnostniki.    Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Lucijski Park Sonce dan in noč varujejo varnostniki.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Pogovori med pogajalsko skupino z občine in Marino Portorož v začetku decembra niso obrodili sadov - vsaj ne takšnih, ki bi pomirili strasti in dorekli usodo parka v Luciji.

Naj Marina plača urejanje parka?

Namesto ponudbe s ceno, ki jo je občina pripravljena plačati Marini za zemljišča, na katerih je urejen park, ji je poslala zahtevek za plačilo 278.000 evrov. “Na edinem srečanju s pogajalsko skupino v začetku decembra je bilo rečeno, da bo občina v treh tednih poslala ponudbo s ceno za zemljišča. Te ponudbe ni. Dobili pa smo poziv, da vrnemo 278.000 evrov; gre za stroške, ki jih je imela občina s sajenjem dreves in urejanjem parka,” pravi direktor Marine Sebastjan Selan.

Na občini te poteze včeraj popoldne niso komentirali, so pa sporočili, da bodo ponudbo z navedbo zneska, ki so ga pripravljeni plačati za Marinina zemljišča, poslali še v tem tednu. “V času pogajanj pa ne bomo razkrivali podatkov o zneskih in drugih dejavnikih, ki so del pogajanj oziroma bi lahko vplivali na njihov izid,” so dejali.

Proti divjakom ali proti lastnikom?

Občina je park uredila septembra 2014 in na območju nekdanje steze za karting posadila 60 mandljevih dreves, uredila 400 metrov tekaške steze, fontano, rožni vrt ... Zdaj vse to varujejo varnostniki. Ta režim naj ne bi bil povezan z nesporazumi z Marino, pač pa je njihovo prisotnost predlagala Krajevna skupnost Lucija. “Ljudje so nas večkrat opozorili, da vozniki motornih koles in skuterjev divjajo po parku, spuščajo tudi pse, veliko je smeti,” povode našteva Franko Fičur, predsednik KS Lucija. In dodaja, da je varnostnikov vesel tudi zato, ker bodo lahko preprečili, da bi kraj izgubil park.

Marina naj bi namreč v ponedeljek zvečer vanj že napotila tovornjak z bagrom, ki naj bi ga zasedel. A Selan to zanika in pravi, da ima občina do 17. januarja, dokler še velja najemna pogodba, vso pravico razpolagati s parkom. Hkrati dodaja, da niso opazili, da bi se v parku dogajal vandalizem.

So pa geodeti po naročilu Marine izmerili zemljišča in označili, kaj v središču Lucije ji pripada. Na celotnem območju od zdravstvenega doma do nekdanjega kartinga je približno dve tretjini zemljišč občinskih, tretjina pa Marininih. Če pogledamo le Park Sonce, ga večina pripada Marini in le četrtina občini.

Jakin je še optimist

Kljub vsem zapletom pa Robert Jakin, občinski svetnik opozicijske stranke Slovenija za vedno, ki je tudi član občinske pogajalske skupine, ostaja optimist. “Imam dober občutek. Na obeh straneh se trudimo, da bi našli rešitev,” pravi. Priznava pa, da sam vendarle ne bi poslal varnostnikov v park v času pogajanj.

Na drugi strani strani Selan, čeprav še pripravljen na dogovor, možnosti zanje ne vidi. “Kot razumem, je občina odstopila od želje, da bi sploh imela park,” zaključuje. Kaj se bo zgodilo čez enajst dni, ko poteče pogodba, tako ostaja odprto vprašanje.

HELENA RACE


Najbolj brano