Valove in tokove bo nadzoroval veliki brat

Bilo je, kot bi snemali kakšen akcijski film, vedo povedati Pirančani, ki so si pred dnevi radovedno ogledovali helikoptersko dostavo zabojnika z merilnimi napravami za Morsko biološko postajo.

Tako je pred dnevi v bližini piranske stolnice lebdel helikopter, ki je na brežino spustil  posebne naprave za nadzor površinskega valovanja in tokovanja v  Piranskem in Tržaškem zalivu Foto: Vlado Malačič
Tako je pred dnevi v bližini piranske stolnice lebdel helikopter, ki je na brežino spustil posebne naprave za nadzor površinskega valovanja in tokovanja v Piranskem in Tržaškem zalivu Foto: Vlado Malačič

PIRAN >Izkušeni pilot je v bližino stolnice sv. Jurija previdno spustil skoraj pol tone težak tovor, ki ga bodo namestili ob brežino, saj gre za najprimernejšo lokacijo, od koder bodo lahko s posebnimi instrumenti nadzorovali površinsko valovanje in tokovanje v Piranskem in Tržaškem zalivu. “Drugače kot s helikopterjem ni šlo, saj z vozili zaradi omejenega dostopa sploh ne bi mogli priti v bližino predvidene lokacije,” pravi vodja instrumentalnega centra na Morski biološki postaji Piran (MBP) Branko Čermelj.

Namestitev posebne naprave je del evropskega projekta HAZADR, v katerem sodelujejo vse države ob Jadranskem morju. Cilj je izboljšanje pripravljenosti na morju v primeru razlitja nevarnih in strupenih snovi. Naprava bo med drugim merila velikost, smer in moč površinskih valov in tokov.

To pa v praksi pomeni, da bodo lahko strokovnjaki natančno predvideli, v katero smer se bo gibal onesnaženi madež. Celoten projekt je vreden tri milijone evrov, Slovenija pa je prek EU za svoj delež uspela pridobiti 200.000 evrov.

Čermelj pojasnjuje, da bodo zabojnik z merilno napravo namestili nekaj metrov stran od cerkvene ploščadi, na območje med tamkajšnjima sprehajalnima potema. Naprava na brežini bo zaščitena z mrežo, na katero bodo postavili dvanajst zelo natančnih sprejemnih anten. Za vse posege že imajo v rokah dovoljenja piranske občine in piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj je ta predel Pirana arheološko zaščiten.

Ker zdaj začne veljati občinski odlok, ki prepoveduje posege na javnih površinah, bodo z namestitvijo instrumentov nadaljevali jeseni. “Predvidevamo, da bi lahko naprava začela delovati konec septembra oziroma v začetku oktobra,” napoveduje Čermelj. Zadovoljen je, da bodo poslej zanesljive podatke o valovih in tokovih prejemali vsakih 20 do 30 minut. S posebno računalniško aplikacijo pa bodo informacije v prihodnje na voljo tudi morjeplovcem in drugim vedoželjnim uporabnikom.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano