Valdoltro udarilo 14.800 evrov globe

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra je v 37 primerih prišlo do preskakovanja čakalnih vrst, zato je Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) že plačala 14.800 evrov kazni. Nadzor in pregled dokumentacije so opravili nadzorniki ZZZS zaradi nepravilnosti glede preskakovanja čakalnih vrst za nekatere operacije, in to na zahtevo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). ZZZS v 37 primerih ugotavlja, da gre za prednostno obravnavo bolnikov, ki je ni bilo mogoče utemeljiti na podlagi strokovno opredeljenih kriterijev.

V OBV poudarjajo, da so zdaj vsi bolniki enako obravnavani.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V OBV poudarjajo, da so zdaj vsi bolniki enako obravnavani.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, VALDOLTRA > Komisijo ZZZS je v nadzor nad spoštovanjem vrstnega reda v čakalnih seznamih v Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV) napotila KPK, ki je v zahtevi izpostavila izrek sankcij in glob, če bi nadzor odkril kakršnekoli nepravilnosti.

Preskakovanje vrst

ZZZS se je v OBV lotila dela že spomladi lani in ga sklenila decembra. Opravila je celovit nadzor nad vodenjem čakalnih seznamov in spoštovanjem vrstnega reda, in sicer za operacije endoprotez kolkov in kolena od leta 2012 do leta 2014.

Pod drobnogled so vzeli čakajoče bolnike, ki so bili obravnavani v pičlih 90 dneh, čeprav so imeli na napotnicah v stopnji nujnosti označeno rubriko “redno” in ne “hitro”. V 90 dneh so sicer v bolnišnici v skladu s Pravilnikom o najdaljših dopustnih čakalnih dobah obravnavani bolniki, ki imajo na napotnicah označeno stopnjo nujnosti "hitro".

Na ugotovitve nadzora je OBV posredovala še svoje pripombe. “Tiste, ki so bile utemeljene, smo upoštevali. Za primere prednostno obravnavanih oseb, ki jih ni bilo mogoče utemeljiti - takšnih je 37 -, pa je ZZZS izrekel pogodbene kazni v skupni višini 14.800 evrov,” pravi direktorica koprske območne enote ZZZS Damjana Jelačin Ivanovič. “OBV je to že v celoti poravnala.”

Nujne so spremembe predpisov

Nadzori ZZZS v drugih zdravstvenih ustanovah so, kot ta v OBV, razkrili, da prihaja laže in pogosteje do nepravilnosti zaradi neusklajenih in preohlapnih predpisov, ki ne zajemajo vseh okoliščin, ki se pojavijo pri vodenju čakalnih seznamov pri razmerah v bolnišnicah. “Potrebne so čimprejšnje sistemske spremembe oziroma dopolnitve predpisov,” poudarja Damjana Jelačin Ivanovič.

Ena ključnih zadev je vodenje seznamov čakajočih bolnikov na operacije. Zakon o pacientovih pravicah dopušča elektronsko in ročno vodene sezname, že omenjeni pravilnik le elektronske. Pri ročnem vnašanju podatkov, kar ni takoj tudi v elektronski obliki, se skriva past, to otežuje nadzor in preglednost.

Še vedno tudi ni povsem jasno, ali se vodi en čakalni seznam za določen posega ali pa se lahko vodijo čakalni seznami po zdravnikih, ki jih opravljajo. Pravilnik ne opredeljuje pravil uvrščanja zavarovancev v čakalni seznam v primeru vodenja čakalnih seznamov po zdravnikih in ko gre za zaposlitev novega zdravnika.

Pravilnik predvideva zaznamek le, ko bolnika, ki ima opredeljeni datum posega, ni v bolnišnico in se ni opravičil. Tudi drugi zaznamki niso predvideni - denimo, ko želi biti nekdo operiran pri prav določenem zdravniku, kar se dogaja in je zato vrsta pri tem zdravniku zato daljša.

Sogovornica opozarja, da ni opredeljeno niti vodenje tako imenovane revizijske sledi vseh sprememb. Izpostavlja tudi: “Pravilnik tudi ne opredeljuje postopka 'zapolnjevanja' izpraznjenih terminov (ko se, denimo, bolnik opraviči). Zato sedanja nedorečenost omogoča že skoraj legalno preskakovanje čakalne vrste. Ali, bolje, izvajalcem prepušča, da ravnajo po lastni presoji. To je v veliki meri prisotno tudi v OBV, kjer se soočajo z razmeroma velikim številom odpovedi oziroma sprelaganjem terminov tik pred operacijami, in to iz različnih vzrokov (tudi medicinskih), med tem pa so naslednji po vrsti na seznamu že prejeli vabilo na poseg.”

Predpisi velevajo, da morajo bolnišnice podatke v čakalnem seznamu in tiste o morebitnem spreminjanju vrstnega reda, skupaj z obrazložitvijo okoliščin, hraniti še pol leta po operaciji, kar pa je za potrebe nadzora prekratko. Tudi zdravstveno ministrstvo zamuja z objavo že pripravljenih strokovnih kriterijev za uvrščanje na čakalni seznam. Obenem še vedno ni opredeljena definicija, kaj čakalni seznam sploh je - zanj ima nacionalni inštitut za javno zdravje svojo razlago, pravilnik svojo. Nedorečeno je tudi, kaj je pričakovana in kaj realizirana čakalna doba.

Kaj pravijo v Valdoltri?

V pojasnilu OBV globe za ugotovljeno preskakovanje čakalnih vrst ne komentira. Poudarja pa, da so sprejeli ukrepe za ureditev vodenja čakalnih seznamov in da so vsi bolniki zdaj enakopravno obravnavani.

Napake, ki jih je ugotovil ta nadzor, že leto prej pa KPK, predstavniki OBV pripisujejo kronologiji dogodkov, ki so v zadnjih letih k temu pripomogli. Zatrjujejo, da so se lotili in skoraj že v celoti speljali vrsto postopkov in oblikovali niz pravil, da bi uredili naročanje bolnikov in čakalne vrste tako, da ne bi prišlo do zlorab in preskakovanj. Omenjajo, da se s tem ukvarjajo zaposleni, ki se hkrati posvečajo zdravljenju in delu z bolniki, obenem se je zamenjal še direktor, istočasno se je OBV pred dvema letoma znašla v osmih zunanjih nadzorih in preiskavah.

Zdaj zaokrožajo sprejem vseh internih predpisov glede čakalnih vrst bolnikov, ki “veljajo za zdravnike, ki izvajajo specialistične ambulantne preglede in so pooblaščeni za oceno stopnje nujnosti zdravstvene obravnave in oskrbe, in za zaposlene v službi zdravstvene administracije, ki uvrščajo bolnike v čakalni seznam.”

JASNA ARKO


Najbolj brano