Valdoltra v postopku za status klinike

Program skrajšanja čakalnih vrst z dodatnimi 7,9 milijoni evrov dobro poteka, vrste se bodo skrajšale do konca leta. Že oktobra bodo pognali centralni enotni seznam naročanja na podlagi e-napotnice, sledila bo še dopolnitev zakonodaje. Delo ekip in zdravnikov je bistveno bolje plačano od deset evrov neto na uro, kot izkrivljajo nekateri. Ortopedska bolnišnica Valdoltra je v postopku pridobitve statusa klinike, sporoča z današnjega obiska v Valdoltri zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.

Zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc sta  direktor 
bolnišnice Radoslav Marčan (levo) in Nikša Hero, predstojnik 
dejavnosti hrbtenične in otroške ortopedije (desno) popeljala 
na ogled  območja  bolnišnice.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc sta direktor bolnišnice Radoslav Marčan (levo) in Nikša Hero, predstojnik dejavnosti hrbtenične in otroške ortopedije (desno) popeljala na ogled območja bolnišnice.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VALDOLTRA > Ortopedska bolnišnica Valdoltra (OBV), pravi direktor Radoslava Marčan, že tri leta čaka na podelitev statusa klinike. Zanj po zagotovilih mag. Nikše Hera, predstojnika medicinske dejavnosti hrbtenične in otroške ortopedije, izpolnjuje vse pogoje.

Delo v lastno škodo

Oba zdravnika in zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki je danes obiskala OBV, pravijo, da se je postopek pridobitve statusa klinike zaustavil ob odstopu tedanjega ministra Tomaža Gantarja, ko je hkrati odstopil zdravstveni svet - strokovno telo ministrstva.

Ministrica zagotavlja, da bo zdaj zdravstveni svet razsojal tudi o OBV: “Gre za strokovno presojo, zato ne morem odgovoriti, kdaj in kakšna bo, je pa OBV že v tem postopku. Izid bo znan prihodnje mesece.”

Vodstvo OBV status klinike pričakuje, saj že ves čas opravljajo tudi klinično delo - zelo zahtevne operacije hrbtenice odraslih (gre za drugo, tretjo, četrto operacijo pri istem bolniku) in zelo zahtevne operacije pri otrocih. “Ker so klinični posegi v povprečju vsaj 30 odstotkov dražji, kot nam jih zdaj, ko (še) nimamo statusa, plačuje zavarovalnica ZZZS, jih delamo z izgubo, na račun vsega drugega, tudi razvoja,” pravi direktor.

Na leto opravijo 150 do 200 takšnih operacij. Zaradi zahtevnosti je nujna uporaba dražjih materialov. Ti so skladni z evropskimi standardi in morajo zdržati 15 do 25 let, kar že potrjuje register OBV o doslej vstavljenih protezah.

OVB kot izbrana bolnišnica, ki opravi več kot četrtino vseh ortopedskih operacij v državi, sodeluje tudi v pilotnem projektu analize čakalnih vrst. Projekt že razkriva, da več bolnikov čaka v več vrstah v več bolnišnicah; nekateri si operacije ne želijo, ko jim jo ponudijo; mnogi imajo pridružene bolezni in zato za operacijo niso sposobni. Sezname bodo združili v centralnega, odpravili podvajanja, z njih umaknili za operacijo nezmožne. Seznami bodo elektronski in javni, kar bo onemogočalo preskoke.

Oktobra centralni čakalni seznam

V dodatni program dela za skrajšanje čakalnih vrst se je prijavila tudi OBV s 100 operacijami (vstavitev protez). Nanje čaka 148 bolnikov, a le devet je odgovorilo, da bi bili radi operirani takoj. Delajo ob sobotah.

Ministrica glede plačila zdravstvenim ekipam izpostavlja: “Gre za delo po podjemnih pogodbah. Plačilo je bistveno boljše, približno desetkrat višje od tega, kar izkrivljeno navajajo nekateri. Ni res, da bo to delo dodatno obdavčeno. Odziv izvajalcev je dober, vrste naj bi se skrajšale do konca leta.”

Obljublja tudi novost: “Čakalne sezname prečiščujemo, oktobra bomo uvedli centralni seznam naročanja na podlagi e-napotnice. Sledila bo še nujna dopolnitev predpisov (zakona o pacientovih pravicah in pravilnika o čakalnih vrstah). Tako bomo lahko tiste, ki ne morejo na operacijo, ko so na vrsti, s seznama izločili na poseben seznam. Odpadlo bo tudi vpisovanje istega bolnika za isto operacijo v več bolnišnicah. Izločeni bodo imeli skrbnike, ki bodo poskrbeli, da bodo operirani, ko bodo za to sposobni.”

Ministrica meni, da bodo tako odpravili tudi preskakovanje čakalnih vrst.

JASNA ARKO


Najbolj brano