Valdoltra pridobila nov CT aparat

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so danes uradno prevzeli nov CT aparat. V nakup 1,5 milijona evrov vrednega aparata, ki predstavlja pomembno strokovno pridobitev na področju medicinske slikovne diagnostike na Slovenskem, je bolnišnica šla z lastnim denarjem, kar sta ji omogočila uspešno poslovanje in namensko združevanje denarja v minulih letih.

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so danes uradno prevzeli 
nov CT aparat. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so danes uradno prevzeli nov CT aparat. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > CT tehnologija je v medicini eno bistvenih orodij s številnimi uporabnimi aplikacijami za diagnostiko, spremljanje bolezni in odzivnosti bolnika na terapijo ter končno oceno uspešnosti zdravljenja, so po slovesnosti sporočili iz Valdoltre.

Ortopedska bolnišnica uporablja tovrstno tehnologijo od leta 1995, od takrat pa sta število preiskav in možnosti uporabe skokovito narasla. Poleg preiskav, ki jih opravlja bolnišnica v okviru svoje osnovne dejavnosti na področju ortopedije, uporablja CT še za izvajanje drugih diagnostičnih preiskav za naročnike drugih zdravstvenih zavodov, kot so preiskave glave, trebuha in ožilja.

Kot so pojasnili, je bila CT tehnologija do zdaj dokaj omejena tako pri natančnem ločevanju različnih tipov tkiva kot pri natančnem odmerjanju količine kontrastnih sredstev. V Valdoltri so zato po 12 letih dotrajan aparat zamenjali z novim, ki omogoča natančnejše diagnosticiranje obolenj ob uporabi inovativne tehnologije.

Gre za spektralni CT, ki je novost v svetovnem merilu, saj je prvi tovrstni aparat prišel na trg Evropske unije marca lani. Spektralni CT izkorišča ves spekter rentgenskih žarkov, ki prodrejo skozi bolnika. Inovativna tehnologija z unikatnim dvoslojnim detektorjem omogoča pridobitev izredno natančnih in številčnejših diagnostičnih informacij o anatomiji bolnika in sestavi tkiv posameznih organov.

Poleg tega je bolnik pri tem izpostavljen precej nižji količini ionizirajočega sevanja, kar je z vidika pacientove varnosti izrednega pomena. Tudi potreba po nadaljnjih slikanjih je manjša. Spektralni CT pa je v primerjavi z običajnimi napravami hitrejši in učinkovitejši, so še poudarili v sporočilu za javnost.

STA


Najbolj brano