V župnije se vračajo z izkušnjami iz sveta

Letošnje prekomande duhovnikov v koprski škofiji so v primerjavi z lanskim letom komaj omembe vredne. Naslov je spremenilo le osem duhovnikov, a nekateri med njimi domov prinašajo bogate izkušnje z misijonarskega in izobraževalnega dela v tujini.

V koprski škofiji deluje še 142 duhovnikov, letos  se jim ni pridružil noben novomašnik Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V koprski škofiji deluje še 142 duhovnikov, letos se jim ni pridružil noben novomašnik Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Nova župnika sta dobili le dve primorski župniji, Podraga in Strunjan. V Podrago je prvega avgusta prišel duhovnik Ivan Bajec, ki je bil vrsto let misijonar na Slonokoščeni obali. V Slovenijo se je vrnil za stalno, kot župnijski upravitelj bo skrbel še za župniji Štjak in Vrabče. Župnijo Strunjan pa je škof Jurij Bizjak zaupal Bojanu Ravbarju. Priljubljeni “oče Bojan” se v Istro vrača po več kot desetih letih, ki jih je preživel v skupnosti Marijinega dela v Loppianu pri Firencah. Tam je vodil mednarodno šolo za duhovnike in bogoslovce.

Tudi na pot v Sveto deželo

Škof je prisluhnil tudi želji Jožka Pirca in ga razrešil dolgoletne profesure na papeški univerzi Urbaniana v Rimu. Pirc se bo nalogam v koprski škofiji posvetil čez leto dni, do takrat pa bo živel in se duhovno poglabljal v Loppianu.

Selitev se je zgodila tudi v obratno smer, iz Slovenije v tujino. Bogomir Trošt, dosedanji župnik v Štjaku in župnijski upravitelj v Vrabčah, je dobil dovoljenje za službo v baziliki božjega groba v Jeruzalemu. Trošt, sicer profesor klasičnih jezikov, ki spremlja tudi romanja v Sveto deželo, bo po enoletnem bivanju v Jeruzalemu domov prinesel tudi znanje, potrebno za razlaganje in prevajanje Svetega pisma ter drugih cerkvenih besedil v slovenščino, si obetajo na škofiji.

Preostale štiri spremembe ne posegajo globoko v delovanje župnij. Tihomir Busija, stalni diakon in ekonom Škofije Koper, je bil imenovan za direktorja zavoda Študentski center Jadro. Slavko Rebec, rektor Škofijske gimnazije Vipava, je bil razrešen službe duhovnega pomočnika v Podragi in imenovan za duhovnega pomočnika v župnijah Lokev, Divača, Vreme in Vatovlje. Bogdan Vidmar, duhovni pomočnik v župnijah Lokev, Divača, Vreme, Vatovlje in direktor zavoda Študentski center Jadro, je bil razrešen teh služb, službe župnijskega upravitelja v Podragi pa je bil zaradi vrnitve Ivana Bajca v Slovenijo razrešen tudi Dominik Brus, ki ostaja župnik v Podnanosu.

Prihodnost je v združevanju

Lani je bil seznam premestitev bistveno obsežnejši, saj je škof Bizjak takrat šele dobro nastopil svojo službo in reorganiziral duhovniško mrežo, tako da obstoječe število duhovnikov še vedno lahko obvladuje vse primorske župnije. K manjšemu številu letošnjih selitev prispeva tudi to, da v škofiji ni niti enega novomašnika, ki bi zdaj kot kaplan začel delovati v kateri od župnij.

Čeprav letos nobena župnija ni ostala brez župnika ali vsaj upravitelja, pa postajajo razmere na Primorskem vse težje obvladljive. V koprski škofiji je trenutno 142 duhovnikov. V zadnjem času sta umrla dva, Vinko Lukan in France Pivk, ki sicer zaradi starosti in bolezni nista opravljala aktivne vloge župnika v župniji, novih moči, ki bi nadomestile obnemogle duhovnike, pa skorajda ni.

“Čuti se pomanjkanje mlajših duhovnikov,” pravi tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja. Združevanju župnij se zato v prihodnosti verjetno ne bo mogoče izogniti, takšen razvoj dogodkov pa za vernike ne bi bil nujno slab, razmišlja: “Primorska je znana po številnih zelo majhnih župnijah in pametno bi bilo, da bi se začele združevati. Za številne male župnije bi bilo celo dobro, da bi se združevale, kajti same zdaj niso sposobne vzpostaviti življenja župnije s strukturami, kot je na primer župnijski svet.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano