V treh dneh 7000 podpisov za dobrobit istrskih živali

V treh dneh je peticijo za dobrobit istrskih živali podpisalo več kot 7000 ljudi. V pripravi je sprememba občinskega odloka, ki bo dal koprski občini možnost direktne podelitve upravljanja zavetišča za zapuščene živali javnemu podjetju. Ta upravljalec naj bi bila Komunala Koper.

V treh dneh je peticijo za dobrobit istrskih živali podpisalo več 
kot 7000 ljudi. Foto: Jaka Ivančič
V treh dneh je peticijo za dobrobit istrskih živali podpisalo več kot 7000 ljudi. Foto: Jaka Ivančič

KOPER > “Obalno društvo proti mučenju živali je društvo s 50-letno tradicijo, že 25 let se na Obali intenzivno ukvarjamo z zaščito in dobrobitjo živali, zadnjih 12 let pa vodimo tudi javno službo zavetišča za zapuščene živali za tri obalne občine. To delo ves čas opravljamo predvsem v 100% korist in dobrobit živali, hkrati pa korektno do občanov in občin, kar med drugim pomeni tudi najmanjšo možno porabo davkoplačevalskega denarja, saj ves denar za oskrbo živali po 30 dneh zagotovimo sami,” so zapisali v peticiji.

V zadnjih dneh so zaokrožile tudi informacije, da v društvu žalijo koprsko veterinarsko stroko. “Neresnic in žalitev nismo zapisali nikjer. Zapisali smo delček naših dolgoletnih izkušenj s koprsko veterino. Nobena skrivnost ni, da z njihovimi storitvami nismo zadovoljni, za kar imamo nemalo dokumentiranih dokazov, ki jih bomo po potrebi objavili,” so še zapisali.

Konec junija poteče pogodba o upravljanju z Obalnim zavetiščem za zavržene živali s sedanjim upraviteljem Obalnim društvom proti mučenju živali. V Mestni občini Koper pa so tik pred tem, da bi sprejeli spremembe odloka o izvajanju javne službe na področju živali. Ta predvideva, da bi lahko občina v prihodnje zavetišče v upravljanje oddala ne samo prek javnega razpisa, ampak tudi neposredno, in sicer javnemu podjetju Komunala Koper, so sporočili iz koprske občinske uprave. “S tem soglašata tudi občini Izola in Piran, ki sta soustanoviteljici Obalnega zavetišča za zavržene živali,” zagotavljajo. Danes je koprska občina sklicala novinarsko konferenco, na kateri bodo sodelovali tudi predstavniki občin Izola in Piran ter veterinarska stroka.

NR


Najbolj brano