V sredo podpis dogovora o Cimosovem dolgu na Hrvaškem

Potem ko se je prejšnji teden zaključil postopek prodaje Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria, je zdaj pred dokončno razrešitvijo tudi vprašanje Cimosovega dolga na Hrvaškem. Meddržavni dogovor o poravnavi bosta v sredo podpisala glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić.

 Foto: Sonja Ribolica
Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA > V skladu z dogovorom o poravnavi bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) hrvaški slabi banki DAB plačala sedem milijonov evrov, Hrvaška pa bo odstopila od morebitnih tožb.

Goran Marić in Imre Balogh bosta sporazum podpisala v sredo zjutraj na gradu Mokrice. Navzoč bo tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se bo nato z Maričem sestal tudi na dvostranskih pogovorih, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

S sporazumom se bo uredilo vprašanje terjatve iz 90. let, ko je Cimos pri nekdanji Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila, tega pa je nato prevzela DAB in zoper koprsko družbo vložila tožbo. To je močno zapletlo prodajo Cimosa Italijanom.

Prodaja proizvajalca avtomobilskih delov se je začela avgusta 2015. Konzorcij prodajalcev se je julija lani odločil sprejeti zavezujočo ponudbo italijanskega sklada, oktobra lani pa je nato z njim podpisal tudi pogodbo o prodaji, pri čemer pa je imel dogovor več odložnih pogojev.

Prav pri izpolnjevanju teh se je v začetku tega leta zataknilo. Največji kamen spotike je bila tožba hrvaške slabe banke DAB zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke. Čeprav sta Slovenija in Hrvaška januarja dosegli dogovor o poravnavi te terjatve DAB, pa naj bi hrvaška stran potem v dogovor vnesla dodatne zahteve glede ohranjanja delovnih mest v Cimosovih tovarnah v hrvaški Istri.

Ker se je odpravljanje tega bremena iz preteklosti vleklo, je Palladio Finanziaria februarja uresničil grožnjo in odstopil od nakupa Cimosa. Državni lastniki so ob tem napovedali izvedbo alternativnega načrta, po katerem bi Cimos po načelu zasebnega vlagatelja dokončno prestrukturirala DUTB in ga potem pozneje prodala. Načrt so predstavili največjim Cimosovim poslovnim strankam, a ves čas je na mizi ostajal tudi prvotni scenarij prodaje italijanskemu skladu.

Ta se je marca nato res vrnil v igro in v nadaljnjih pogovorih z deležniki so bile ovire za izvedbo posla očitno vendarle odpravljene.

Po dolgotrajnem in večkrat prekinjenem procesu prodaje je Cimos dobil novega lastnika v četrtek. Družba TCH Cogeme v lasti sklada Palladio Finanziaria je plačala kupnino v višini 100.000 evrov, delnice Cimosa pa so bile prenakazane na novega lastnika. Ta bo družbo najprej dokapitaliziral z 18,3 milijona evrov, do konca maja naj bi poplačal tudi pretežni del njenih obveznosti do bank.

STA


Najbolj brano