V spomin: Mitja Logar (1935-2015)

Tiho nas je zapustil Mitja Logar, svoj čas eden najvidnejših gospodarstvenikov obalno-kraške regije.

Združeval je vrednote: strokovnost, odgovoren odnos do okolja, skromnost in etično držo, ki so danes preredko združene v eni osebi.

Rodil se je leta 1935 v Celju, kot sin zavednega Slovenca, ki se je z zaledja Trsta moral v času fašizma umakniti v Slovenijo. Po koncu 2. svetovne vojne se je družina preselila na Primorsko, kjer je Mitja obiskoval Srednjo pomorsko šolo v Piranu in na ladji spoznal lepote in težave morjeplovca. Po končani Ekonomski fakulteti v Ljubljani se je najprej se je zaposlil v Delamarisu. Kasneje je bil podpredsednik izvršnega sveta skupščine Koper in prav v tem obdobju je obalno gospodarstvo začelo svoj vzpon. Postali smo ena najbolj razvitih regij. Logar se je odzval vabilu Gospodarske zbornice v Ljubljani, kjer je pripomogel k organizaciji novo nastajajoče Medobčinske gospodarske zbornice Koper in je leta 1978 postal tudi njen prvi sekretar. To je bila predhodnica današnje samostojne Primorske gospodarske zbornice Koper.

Nadaljnja pot ga je med drugim vodila na Obalno-kraško turistično poslovno skupnost Portorož. Še danes so v naši regiji in širše vidni dosežki takratnih smelih potez razvoja turizma. Mitja Logar je tem mestu ostal do upokojitve leta 1997. V tem času je s svojo strokovnostjo, vizijo, strpnostjo in vztrajnostjo spodbujal nosilce turistično-gostinske dejavnosti k sodelovanju pri oblikovanju obalno-kraške regije kot prepoznavne turistične destinacije v širšem mednarodnem prostoru. V tedanjem času velike razdrobljenosti turističnega gospodarstva je bila to še posebej zahtevna naloga. A prav promocija destinacije je še danes temelj za uspešno delo v turizmu.

Tudi po upokojitvi je kot strokovnjak sodeloval v pomembnih projektih, kot je denimo mednarodni projekt ocenjevanja kopališč in kopalnih voda Modra zastava.

Mitja Logar bo zaradi predanosti stroki, profesionalnosti in etični drži ostal v našem trajnem spominu, generacijam, ki prihajajo, pa lahko služi kot vzor.

TOMAŽ MOŽE, Primorska gospodarska zbornica


Najbolj brano