V spomin: Jakob Munih (1981-2014)

Jaka Munih je bil utelešena kreativna raba tehnologije. Najsi je šlo za drobne stvari, zmenek z dekletom v Instanbulu, ki ga je povabil z uporabo Googlovega programa Translate, ker se drugače nista znala sporazumeti, ali pa spletni portal Obala.net, ki ga je načrtoval že v srednji šoli in s katerim je pustil najglobljo sled v svojem okolju.

Obala.net ob ustanovitvi ni bil mišljen kot podjetniški podvig; Jaka je oblikoval tehnološko platformo, s katero je združil na videz nezdružljivo, tehnologijo in druženje s prijatelji. Leta 2002, torej veliko pred Facebookom in ostalimi globalnimi socialnimi omrežji, je skupaj z Markom Milostom zagnal portal, ki sta ga s sodelavci pripeljala do neprekosljivih razsežnosti. Kot popolni medijski laiki so od spodaj vzpostavili enega osrednjih slovenskih spletnih medijev. Po lestvici obiskanosti je bila Obala.net v družbi spletnih portalov 24ur, Delo in RTVSLO. Leta 2007 je portal presegel 100.000 mesečnih uporabnikov in v skupnost povezal ljudi različnih generacij in različnih nazorov s celotne Primorske, a tudi številne iz drugih slovenskih krajev. Ob okroglem statističnem dosežku je Jaka spet pomislil na druženje: organiziral je zabavo in napolnil izolsko Ambasado Gavioli s 4000 prijatelji, uporabniki Obala.net.

Ko je 2009 pristopil v ekipo podjetja Parsek, smo dobili izjemno motiviranega sodelavca, ki je imel za cilj nov tehnološki preboj. A najprej smo ga vzljubili zato, ker je v Ljubljano prinesel veliko sonca in primorske navihanosti. Sam je v Ljubljani našel novo strast; v zelo kratkem času je postal eden najboljših javanskih razvijalcev in glasnik tehnološkega razvoja sodobnih odprtokodnih tehnologij.

Verjel je, da tehnologija ne rešuje le današnjih težav, ampak pomaga zaobiti tudi prihodnje, zato ga je razvoj nišnih produktov na področju zdravstvene informatike izjemno prevzel. Pridobil si je zaupanje kolektiva in konec lanskega leta zasedel mesto tehničnega direktorja podjetja Parsek.

Jaka je bil tudi strasten potapljač. Najprej mu je čare podvodnega sveta odkril oče, leta 2008 pa je opravil začetne potapljaške tečaje. Takrat še nihče ni slutil, da bo potapljanje postalo njegov življenjski slog. Usmeril se je v tehnično potapljanje, posebej ga je privlačilo raziskovanje globoko potopljenih razbitin in podvodnih jam. Ko ga je potapljanje na odprti krog začelo omejevati se je odločil za potapljaški aparat na zaprti krog (rebreather), s katerim je v zadnjem letu in pol opravil več kot 100 potopov. Opravil je kar nekaj tečajev za potapljaški aparat na zaprti krog in postal eden vodilnih slovenskih jamskih potapljačev z njegovo uporabo.

Jaka Munih je bil otroško navdušen nad vsem, kar je počel, najsi je šlo za poklicno delo ali pa njegovo ljubezen, potapljanje v globine, ki ga je v nesrečnem spletu okoliščin stalo mladega življenja.

GAŠPER ČEHOVIN


Najbolj brano