V spomin: Danijel Starman (1940-2014)

V odvetniški pisarni smo Danijelu Starmanu praviloma rekli Dane. Tako se je tudi podpisal pod življenjepis, ko je zaprosil za vpis v imenik odvetnikov pri Odvetniški zbornici Slovenije.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Dane je bil rojen 29.7.1940 v Gabrijelah, nekako na pol poti med Mokronogom in Sevnico. Bil je predzadnji od 14 otrok, zato je celo življenje štel številko 13 za srečno. Življenje na vasi v mladosti mu je vcepilo ljubezen do živali in narave.

Bil je priden šolar, zato se je po gimnaziji v Brežicah vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani in diplomiral leta 1964. Leta 1966 se je preselil v Koper in po zaposlitvi v Luki Koper je štiri leta delal na Javnem pravobranilstvu v Kopru. 1. septembra 1972 je bil vpisan v imenik odvetnikov pri Odvetniški zbornici Slovenije in ostal odvetnik v Kopru slabih 40 let. Bil je prodoren odvetnik, ljudski človek.

Od leta 1990 je bil politično aktiven kot poslanec Demosa v slovenski skupščini. Bil je član skupščinske komisije, ki je spisala ustavo Slovenije, pobudnik in soavtor Resolucije o pomorski usmeritvi RS in neutrudni akter v boju za pravično mejo s Hrvaško. Deloval je v različnih državnih telesih, ki so se ukvarjala z urejanjem meje, bil pa je tudi soustanovitelj Civilne iniciative za urejanje meje s Hrvaško. Veliko svojega prostega časa je posvetil Svetovnem slovenskemu kongresu, pobudi za izgradnjo parlamenta po Plečnikovih zamislih in političnim strankam. Bil je aktiven član Nove Slovenije.

Dane je imel za naše razmere številno družino, bil je oče štirim otrokom in dedek 13 vnukom. Dva sinova in hčerko je vzgojil v pravnike, eden, Janez Starman, je tudi prevzel njegovo pisarno. Dane je bil tudi moj poslovni partner skoraj 20 let. Bila sva različnih značajev, različnih nazorov, tudi različnih generacij. Imel je močna prepričanja, ki jih je za razliko od mene javno in strastno zagovarjal. Toliko razlik, pa med nama v vseh teh letih ni bilo niti ene žal besede.

V slovo na pogrebu sem med drugim dejal: “Dragi Dane, bilo je prijetno biti tvoj poslovni partner. Bilo te je zanimivo poznati kot človeka, in nedvomno si v meni in v drugih pustil odtis, trajen in pozitiven. Močan odtis tvojih dobrih misli in del je ostal tvoji družini, prijateljem, strankam, ljudem, ki si jim pomagal najti pot do rešitve njihovih pravnih problemov, in tvoji domovini, ki si ji posvetil toliko energije, časa in ljubezni.”

Gregor Velkaverh


Najbolj brano