V solinah dobili novo brv, solinarski muzej pa ostaja zaprt

Pot v Sečoveljske soline je spet odprta - a le za pešce in kolesarje, ki se v park lahko podajo po novem lesenem mostičku. Zdaj se zapleta na drugi strani solin, na Fontaniggah - tam bi moral Pomorski muzej jutri odpreti sezonsko solinarsko zbirko. A se to ne bo zgodilo, saj okoljsko ministrstvo muzeju še ni odobrilo 19.800 evrov, kolikor jih potrebuje za delovanje enote na solinah.

Muzej solinarstva na starem delu solin na Fontaniggah so 
uredili v obnovljenih solinarskih hiškah. Ponuja etnološko 
zbirko in vpogled v zgodovino solinarstva.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Muzej solinarstva na starem delu solin na Fontaniggah so uredili v obnovljenih solinarskih hiškah. Ponuja etnološko zbirko in vpogled v zgodovino solinarstva.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SEČOVLJE “Od vlade oziroma ministrstva nismo prejeli ne pogodbe ne potrdila, da bomo denar za delovanje muzeja prejeli. Zato jutri, ko naj bi se začela sezona, muzeja solinarstva na Fontaniggah ne bomo mogli odpreti,” pravi Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, ki predstavlja tudi zgodovino solinarstva. Običajno so pogodbo o financiranju muzeja solinarstva prejeli v začetku leta, letos pa kljub večkratnim vprašanjem od ministrstva niso dobili niti odgovora, ali bodo sredstva sploh dobili. Ministrstvo za okolje in prostor je muzej solinarstva začelo financirati po letu 2011. Po takrat sprejetem načrtu upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline, muzeju ni več pripadal delež vstopnin v park, prepovedali so mu tudi pridelovati sol na predstavitvenem polju, saj za to nima koncesije. Da bi rešili zagato, je ministrstvo Pomorskemu muzeju obljubilo letno nadomestilo za obratovanje solinarske zbirke.

Lani so prejeli 19.800 evrov in s tem zneskom vzdrževali zbirke, jih restavrirali, promovirali, delno financirali dve gostujoči razstavi na Madžarskem in Hrvaškem, organizirali desetdnevni mednarodni tabor prostovoljcev in plačali sodelavce, ki vsak dan v obnovljenih solinarskih hiškah sprejemajo obiskovalce. “Če tega denarja ne bomo dobili, ne vem, kaj sploh lahko storimo,” je nad odnosom države obupan Juri.

Medtem pa je vsaj kanček dobre volje na drugi strani solin prinesla nova lesena brv. Zaposleni v solinah so jo za 30.000 evrov postavili v nekaj tednih, potem ko je gradbena inšpektorica konec januarja zaprla pot čez betonski most. Pešci in kolesarji se zdaj lahko v soline odpravijo po novi brvi, solinarji pa še vedno delajo po starem - sol do Portoroža vozijo z barko.

HELENA RACE


Najbolj brano