V portoroškem turizmu na cesto tudi redno zaposleni

V družbi Istrabenz Turizem bodo v kratkem zmanjšali število zaposlenih. V Obalni sindikalni organizaciji-KS '90 pravijo, da bo ta portoroški hotelir odpuščal, v Istrabenz Turizmu pa pojasnjujejo, da odhajajo predvsem delavci, ki se jim iztekajo pogodbe o zaposlitvi, peščica pa je redno zaposlenih. Prav zaposleni v turizmu so tudi ključna točka v pismu, ki so ga v KS '90 naslovili na vlado.

Po Hotelih Metropol se zmanjševanje števila zaposlenih zdaj 
obeta tudi v družbi Istrabenz Turizem. Foto: Sonja Ribolica
Po Hotelih Metropol se zmanjševanje števila zaposlenih zdaj obeta tudi v družbi Istrabenz Turizem. Foto: Sonja Ribolica

PORTOROŽ > Nedavno odpuščanje v Hotelih Metropol, ki imajo od spomladi novega lastnika, in nameravano zmanjševanje števila zaposlenih v družbi Istrabenz Turizem je bil zgolj povod za odprto pismo, ki so v KS 90' naslovili na predsednika vlade, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministra za finance in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Rednih zaposlitev je vse manj

Sindikati v pismu opozarjajo, da se število stalnih zaposlenih v portoroških hotelih v zadnjih šestih letih naglo zmanjšuje; hotelirji namreč raje zaposlujejo sezonske delavce in študente ali poiščejo druge rešitve. To pa dolgoročno slabi razvojni potencial te panoge.

Sindikati v pismu omenjajo oktobrsko odpuščanje v Hotelih Metropol in načrtovano odpuščanje v Istrabenz Turizmu. “Te dni beležimo odpuščanja v hotelih družbe Istrabenz Turizem, kjer po oceni uprave trenutno stanje na trgu ne omogoča doseganje zastavljenih ciljev. Zaradi načrtovane investicije v prenovo hotela Slovenija in bazenskega kompleksa uprava napoveduje zaprtje hotelov vse do sredine maja prihodnje leto,” so zapisali.

V Istrabenz Turizmu pravijo, da ne gre za odpuščanja, vsaj v celoti ne. “Gre za zmanjševanje števila zaposlenih skladno z dinamiko poslovanja, ki ne odstopa bistveno od prakse prejšnjih let,” pravi Janez Jager, izvršni direktor za področje trženja in prodaje. Gre večinoma za delavce, ki so se jim iztekle pogodbe, peščica pa je redno zaposlenih; teh naj bi bilo tri ali štiri.

V KS '90 opozarjajo, da odpuščanja niso prava pot. Dodajajo, da bi bilo treba nujno spremeniti poslovni model, po katerem se ustvarja fantomska delovna mesta za nepregledno število direktorjev, zmanjšuje pa se delež zaposlenih v operativi, ki so v stiku z gosti. “Jasno je, da so odgovorni za razvoj hotelske dejavnosti na Primorskem (in verjetno v državi) že zdavnaj izgubili kompas in skrbijo kvečjemu za zasebne interese trenutno aktualnih centrov moči.”

Kakšna usoda ob takih potezah čaka portoroški turizem, v katerem so z nakupi hotelov od nedavnega tudi novi akterji, skrbi tudi predsednika KS '90 Slovenije Petra Majcna. “Novi lastniki so poceni kupili hotele, njihov poglavitni cilj je zdaj zmanjševanje stroškov. In zato odpuščajo. Ni jim mar za trajnostni razvoj turizma, za motivirane in kakovostne kadre, ki so ključni v storitvenih dejavnostih. Negativnih posledic za lokalno okolje je v tem primeru nič koliko. Turizem je ena izmed ključnih panog, na katerega se opira gospodarski razvoj Istre, s takimi potezami pa ga dolgoročno slabimo.”

Poudarek na lokalnih kadrih

V KS '90 so prepričani, da bi v turizmu morali zaposlovati predvsem lokalno prebivalstvo. V urejenih sistemih hotelske hiše razmišljajo dolgoročno, tudi glede šolanja zaposlenih. Cilj mora biti zagotavljanje kompetentnih zaposlenih, ki bodo z zadovoljstvom opravljali svoje delo in skrbeli za dvig kakovosti in podobe turizma. “V nadaljnjih odpuščanjih ni rešitve. To smo delodajalcem jasno povedali,” še pravijo v sindikatih. Poudarjajo tudi pomen primerne promocije turizma in prepoznavnosti Slovenije, tudi skozi vsakdanji stik z gosti. “Brez kakovostnih delavcev, le z začasnimi sezonci, zbranimi z vseh vetrov, tega ne bomo dosegli,” so še zapisali.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano