V piranski občini 144 čakajočih na neprofitna stanovanja

Na novo listo čakajočih na neprofitna stanovanja v piranski občini se je uvrstilo kar 144 prosilcev. A stanovanja se jih bo razveselila le peščica; v občini je trenutno le pet praznih stanovanj. Ostalih 139 upravičencev bo na stanovanja čakalo; in nič ne kaže, da bi bilo to čakanje kratko.

 Pred skoraj desetimi leti so zgradili blok neprofitnih stanovanj 
na Košti. Bližnje zemljišče, kjer naj bi zrasel blok za mlade 
družine, je še prazno.  Foto: Nives Krebelj
Pred skoraj desetimi leti so zgradili blok neprofitnih stanovanj na Košti. Bližnje zemljišče, kjer naj bi zrasel blok za mlade družine, je še prazno.  Foto: Nives Krebelj

PIRAN > Razpis za najem neprofitnih stanovanj je piranska občina objavila spomladi in prejela 176 vlog. Pogoje je izpolnjevalo 144 prosilcev, ki so se uvrstili na listo. Kdo med njimi je najbolj in kdo najmanj upravičen do neprofitnega najema, na občini še niso odločili, bodo pa to storili do konca leta. Do takrat bo prvih pet upravičencev tudi prejelo ključe stanovanj. To pa bo tudi vse. Od 190 stanovanj, kolikor jih občina oddaja v neprofitni najem, je namreč le pet praznih.

Gradili ne bodo

Ostalih 139 upravičencev bo na neprofitna stanovanja čakalo še kar nekaj časa. “V prihodnjem letu nismo predvideli večje gradnje neprofitnih stanovanj, imamo pa rezerviranega nekaj denarja za odkup, v kolikor bi se na trgu nepremičnin pojavilo kakšno ustrezno stanovanje,” pravijo v upravi piranske občine. To pomeni, da čakajo na ugodne cene ali na objekte, kjer je občina že lastnica stanovanj. Še kako stanovanje pa se nadejajo pridobiti z izselitvijo najemnikov, ki ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti ali ne plačujejo najemnine. Ta je, ker je neprofitna, ugodna - najemniki plačujejo od 50 do 300 evrov, odvisno od stanja stanovanja.

Že nekaj let se odmika tudi gradnja stolpiča s stanovanji na Košti (Sečovlje), kjer je občina prek javnega podjetja Okolje lastnica zemljišča. Tam je pred skoraj desetimi leti zgradila neprofitni blok, zraven je nameravala postaviti še enega, 22 stanovanj v njem pa po ugodnih cenah prodati mladim družinam. Pred tremi leti so celo že zbirali informativne prijave kupcev, a finančna križanka se očitno ni izšla, zemljišče pa čaka. “V tem trenutku občina nima denarja za finančno tako zahtevno investicijo,” o projektu zdaj pravijo v občinski upravi.

Prodali so le dve stanovanji

Mošnjiček, namenjen neprofitnim stanovanjem, je občina pred dvema nameravala napolniti tudi s prodajo neprofitnih 42 stanovanj, ki jih ima razpršena po Piranu in katerih vzdrževanje je drago. Kupili naj bi jih najemniki, a tudi ta računica ni bila najbolj učinkovita. Lani so prodali le dve stanovanji (za 37.500 evrov in za 47.500 evrov), letos pa nobenega. “Za leto 2016 smo predvideli nadaljevanje prodaje, če bodo najemniki izrazili zanimanje za odkup. Za stanovanja, ki jih odkupijo najemniki, občina ohrani predkupno pravico, tako jih ne morejo preprodati. Prav tako se ne morejo prijaviti na nove razpise za najem neprofitnih stanovanj,” pravijo na občini.

HELENA RACE


Najbolj brano