V parku Rastelli bo nova le bukev

Več kot sto let stara rdečelistna bukev, ki je bila skupaj s parkom Rastelli (ob nekdanji upravni stavbi Droge) razglašena za naravno vrednoto, je padla. Delavci Okolja so jo posekali, ker je bilo drevo bolno in se je sušilo, veje pa so bile nevarne za obiskovalce parka, nagibale so se tudi nad cesto.

 Rdečelistno bukev so posadili v časih, ko je v Portorožu začel 
cveteti zdraviliški turizem. V ponedeljek so jo posekali.
Rdečelistno bukev so posadili v časih, ko je v Portorožu začel cveteti zdraviliški turizem. V ponedeljek so jo posekali. 

PORTOROŽ > Ker se je rdečelistna bukev začela sušiti, je piranska občina v začetku lanskega leta zaprosila Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani za strokovno mnenje. Dr. Maja Jurc je ugotovila, da so drevo močno prizadele suša in mehanske poškodbe, na deblu je opazila tudi številne trose patogene glive cepilistke, ki povzroča odmiranje drevesa. Bukev so nato poskušali zdraviti, a neuspešno.

V ponedeljek so jo posekali. Na njeno mesto pa bodo posadili novo rdečelistno bukev. Za zdaj bo to edina novost v parku - čeprav je piranska občina že lani v začetku leta napovedovala, da ga bo v nekaj mesecih uredila. Za to je bilo v proračunu tudi že predvidenih 100.000 evrov.

A park, ki so ga uredili v začetku 20. stoletja, zadnja desetletja pa pozabljen propada, bo še vsaj nekaj časa zapuščen. Stopnice v njem so dotrajane, ribnik suh in porisan z grafiti ... Načrti, po katerih naj bi uredili vhod v park, sprehajalne poti, postavili klopce, razsvetljavo in prenovili ribnik z otočkom in lesenim mostom, bodo počakali v predalih. Zamudi menda botrujejo zahteve, povezani s statusom parka, ki je naravna vrednota in zato potrebuje posebne študije.

HR


Najbolj brano