V nakup tudi županova sestra

Na dražbi koprskih nepremičnin v četrtek se sicer ni trlo kupcev, se je pa v občinsko blagajno kljub temu nateklo dobrega pol milijona evrov. Laura Ban, sestra koprskega župana Borisa Popoviča, je, denimo, kupila dotrajano hišo sredi mesta, državni Dars pa sklop parcel na Srmimu. S prodajnega seznama pa se v občini tudi tokrat niso uspeli odkrižati najdražjih nepremičnin.

To   dotrajano hišo z nadstropnim pomolom v Kačji ulici je 
kupila županova sestra, Laura Ban.  Foto: Nataša Hlaj
To dotrajano hišo z nadstropnim pomolom v Kačji ulici je kupila županova sestra, Laura Ban.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Popovičeva sestra Laura Ban se dražbe ni udeležila, nakup je v njenem imenu opravil soprog Vili. Bil je edini, ki je vplačal varščino za dotrajano hišo v Kačji ulici 1 v starem delu mesta. V koprski občini so vrednost te nepremičnine ocenili na 47.188 evrov, tako da so jo v družini Ban kot edini interesenti uspeli kupiti prav za izklicno ceno.

Prvo nadstropje na lesenem pomolu

Gre za zanimivo arhitekturo, natančneje hišo z nadstropnim lesenim pomolom. Takšne primerke koprske stavbe dediščine lahko občudujemo še na Gramscijevem trgu (dislocirana enota Pokrajinskega muzeja, kjer deluje etnološka zbirka) in v Kidričevi ulici. Kot je razbrati iz strokovne literature, gre navdih za pomolno postavitev prvega nadstropja iskati na Daljnem vzhodu, od koder so tovrstno gradnjo sprejeli v beneškem stavbarstvu in je z njenim upravnim in kulturnim vplivom prišla tudi v Istro.

Dvonadstropna stavba z dvoriščem je potrebna prenove, pri čemer bodo morali novi lastniki skoraj zagotovo upoštevati številne kulturnovarstvene smernice piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Hiša se namreč nahaja v strogem mestne jedru, poleg tega njeno pročelje krasijo nekateri stavbni elementi, ki bi jih bilo vredno ohraniti.

Dars bo gradil na Srminu

Sicer pa je od 18 nepremičninskih točk dražitelje zanimalo le šest nepremičnin. Na dražbi je nekoliko presenetila prisotnost predstavnika Darsa, saj se država običajno ne udeležuje občinskih kupčij z nepremičninami. Matej Malgaj je tako za Dars po izklicni ceni 177.117 evrov kupil tri zemljišča na območju Srmina, med halo Grafista in železniškimi tiri.

Na 2574 kvadratnih metrih veliki parceli nameravajo zgraditi izpostavo avtocestne baze. “Takšnih baz in izpostav imamo kar nekaj po Sloveniji. V objektu na Srminu bomo uredili pisarne in garažo za naša vozila,” napoveduje Malgaj.

Novo lastnico je dobil tudi 82 kvadratna metra velik poslovni prostor na Vojkovem nabrežju 27. Kupila ga je Kristina Žigante in zanj odštela 95.200 evrov. Dotrajana klet v hiši v Sabinijevi ulici 2 je za 3862 evrov prešla v last Mateja Peroše. Ta je nato za 40.000 evrov kupil še zemljišče nad Škocjanom. Krog dražiteljev je sklenil David Babuder, ki je zemljišče na območju Gažona kupil po izklicni ceni 48.659 evrov.

V koprski občini so torej na dražbi iztržili nekaj več kot 400.000 evrov. Če k temu prištejemo še davek, bo v občinsko blagajno kapnilo skoraj pol milijona evrov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano