V muzej torbic za dan žena

Muzej damskih torbic pod okriljem Zavoda Mediteranum bo domoval v pritličju stavbe Splošne plovbe v Portorožu. Če bo šlo vse po načrtih, ga bodo odprli za dan žena, 8. marca torej. V njem bo mogoče občudovati kar 1000 primerkov iz različnih časovnih obdobij, od 18. stoletja do konca prejšnjega stoletja, vseh oblik in tehnologij izdelave.

Muzej damskih torbic pod okriljem Zavoda Mediteranum bo 
domoval v pritličju stavbe Splošne plovbe v Portorožu. Foto: Nataša Hlaj
Muzej damskih torbic pod okriljem Zavoda Mediteranum bo domoval v pritličju stavbe Splošne plovbe v Portorožu. Foto: Nataša Hlaj

PORTOROŽ > “Mislim, da ne kaže izgubljati besed o tem, kateri je najnujnejši in obenem najbolj opazovan del ženske oprave in kaj ženskam to pomeni. Torbica je namreč že v 18. stoletju poleg funkcionalnega dobila še estetski pomen,” razmišlja publicist, raziskovalec, zbiratelj in fotograf Slobodan Simič Sime iz piranskega Zavoda za revitalizacijo mediteranske kulture Mediteranum.

Pet evrov za vstopnino

Napoveduje, da bo muzej zasnovan sodobno, privlačno in doživetveno. Za vstopnino bo treba odšteti pet evrov. Ob historični zbirki, v kateri bodo na ogled primerki torbic od 18. stoletja do devetdesetih let 20. stoletja, je v muzejskem delu predviden še oddelek, ki bo namenjen današnjim prestižnim torbicam in predstavitvam njihovih oblikovalcev.

Nadvse dragocen bo tudi oddelek s torbicami slavnih žensk, ki so podarile te svoje modne dodatke. V dokumentarnem oddelku bodo obiskovalcem na voljo zanimive informacije o torbicah in njihovi izdelavi skozi zgodovino, na ogled pa pripomočki in orodja, ki so jih mojstri potrebovali pri svojem obrtniškem delu.

Edini muzej torbic v Evropi se nahaja v Amsterdamu.

Po novo torbico v muzejsko trgovino

V muzejski trgovini bo moč kupiti nekatere izbrane prestižne torbice različnih slovenskih in svetovnih ustvarjalcev. Simič še razkriva, da veliko stavijo tudi na dogodke, s katerimi bodo oplemenitili ponudbo muzeja. Radi bi, denimo, predstavili, kako so se nekoč ženske z dvema pomočnicama pripravljale na večerno čajanko in kakšne torbice so bile obvezni dodatek ob taki priložnosti, kako so mojstri nekoč sploh izdelovali damske torbice, kakšne materiale so uporabljali. Zamisli kar kipijo iz Simiča, ki je prepričan, da bo zaradi številnih posebnosti in vsebine muzej “pozitivno šokiral”.

V muzeju zdaj iščejo le še direktorja. Pričakujejo strokovnjaka, ki bo moral muzej voditi poslovno učinkovito. “Prijateljske veze in poznanstva pri nas ne pridejo vpoštev. Smo zasebni zavod, zato živimo od tega, kar ustvarimo,” je jasen Simič.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano