V koprsko zaledje le drobtine

“Dobili smo še en proračun, ki je slab, nerazvojen in zgolj sledi domišljiji župana pri načrtovanju novih projektov, ki skoraj zagotovo ne bodo zaživeli,” je bila na včerajšnji seji kritična samostojna svetnica Polka Bošković.

Za dokončanje bazenskega kompleksa na Bonifiki je občina v proračunu predvidela milijon 
evrov, kar je za opozicijo odločno preveč, saj da s tem zneskom naložba ne bo sklenjena. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Za dokončanje bazenskega kompleksa na Bonifiki je občina v proračunu predvidela milijon evrov, kar je za opozicijo odločno preveč, saj da s tem zneskom naložba ne bo sklenjena. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > V koprsko občinsko blagajno se bo letos nateklo nekaj manj kot 55 milijonov evrov, za 56 milijon evrov pa bo odhodkov. Iz preteklega leta je na računu ostalo osem milijonov evrov. S prodajo delnic nameravajo zaslužiti dva milijona evrov. Glasovalni stroj župana Borisa Popoviča, je kot običajno, popolnoma brez razprave in glasu proti podprl tudi tokratni proračun.

Še pred tem je Olga Franca iz SLS svetnikom iz vrst Koper je naš in Slovenija za vedno položila na srce, da nekateri od njih živijo v zaledju, kamor bodo tudi letos za prepotrebne naložbe padle zgolj drobtinice občinskega denarja. Upala je, da bodo prav zaradi tega glasovali po svoji vesti ob spoznanju, da njihovi sokrajani ne bodo deležni enakega razvoja kot občani v mestu.

Amandmaji niso padli na plodna tla

Njena opazka ni padla na plodna tla. Kot tudi ne trije amandmaji, ki jih je vložila Polka Bošković. Z eno od pobud si je prizadevala za zmanjšanje denarja za vzdrževanje zelenic in njegovo preusmeritev za ohranitev posebne olajšave pri plačilu vrtca staršem, ki imajo stanovanjsko posojilo.

Z drugim amandmajem je predlagala, da bi del denarja za gradnjo bazena na Bonifiki raje namenili za obnovo cest na podeželju. S tretjim predlogom pa je upala, da bi ves denar za obnovo klubskih prostorov ob bazenu Žusterna 650.000 evrov namenili raje za gradnjo vrtca v Dekanih. Njene pobude so podprli posamezniki iz opozicije in stranke SMC, medtem ko Popovičevi svetniki zanje niso imeli posluha.

“Poslanstvo koprske občine bi moralo biti ustvarjanje pogojev, ki prispevajo h kakovosti življenja občanov ter organizacij z zadovoljevanjem njihovih potreb glede na razpoložljive vire. Predlog proračuna ne izkazuje takšnega namena,” je razočarana Maja Tašner Vatovec iz Združene levice.

Po besedah direktorice koprske občinske uprave Sabine Mozetič bodo letošnje najpomembnejše naložbe: ureditev trga Brolo, dokončanje okolice ob trdnjavi Bastion in severni obvoznici, širitev koprskega pomola in njegovo morebitno podaljšanje, ureditev parka in športnih površin na nasipu za tržnico, gradnja nasipa in ureditev površin od ustja Badaševice do Žusterne, obnova kopališča v Žusterni, nadaljevanje gradnje olimpijskega bazena, dokončanje slemenske ceste v Hrvatinih, preplastitev Ceste na Markovec in deloma Kvedrove ceste z izdelavo grbin za umiritev prometa ...

Denar za hotel namesto za socialo

Opozarja, da je v primerjavi s prejšnjimi leti v tokratnem proračunu predvidenega manj denarja za neprofitne organizacije, za dodatne programe v vrtcih, za obdaritev novorojencev, za pomoč brezdomcem, za aktivno politiko zaposlovanja.

Po drugi strani pa po njenih besedah bode v oči načrtovani nakup Hotela Koper za kar 2,7 milijona evrov. Prepričana je, da bi morali v občini ta denar nameniti prav prej omenjenim programom in pa razvoju osnovne infrastrukture na podeželju. Pravi, da se zaradi tako nepremišljenih potez občanom obeta novo zadolževanje.

V Združeni levici ostro nasprotujejo tudi prodaji lastniškega deleža v Luki Koper. Opozarjajo, da bo tako občina zmanjšala svoj vpliv v družbi, ki je z vidika razvoja in socialne varnosti za občino ključnega pomena. “Obenem se bo občina odpovedala dividendam uspešne gospodarske družbe, ki pomenijo za naše zanamce prikrajšan znesek v prihodnjih proračunih,” še spomni Maja Tašner Vatovec.

Pričakovala je, da se bo občina pri pripravi proračuna izkazala z večjo socialno in družbeno odgovornostjo, predvsem pa, da bo poskrbela za enakomeren razvoj.

Ingrid Kocjančič iz SMS pravi, da v poslanski skupini niso sodelovali pri pripravi proračuna, niti jih nihče ni podrobneje seznanil s projekti in drugimi vsebinami. “Zato se bomo glasovanja vzdržali,” je napovedala. Med drugim se ji zdi sporno, da je občina letos predvidela zgolj 24.000 evrov za gradnjo novega vrtca Dekani. “S tem denarjem ni mogoče pripraviti niti enega dokumenta. Kje so še obvoznica v kraju in dokončanje kanalizacije,” je nezadovoljna.

Zanamcem dolgovi in malo premoženja

Olga Franca se sprašuje, kaj bodo v občini zapustili zanamcem. “Samo dolgove in skoraj nič premoženja,” je kritična. Opozarja, da nekatere proračunske postavke ostajajo enake, pa čeprav v občini dobro vedo, da so nekateri programi podhranjeni: “Občina je popolnoma brez socialnega čuta. Kje je več denarja za pomoč na domu, za nove programe v zdravstvenem domu, za brezposelne, Rdeči križ, centre za starejše na podeželju?”

Neuspešni smo tudi pri pridobivanju evropskega denarja, meni Boškovićeva. “Pridobili ga bomo za 750.000 evrov in še to za poplačilo že dokončane naložbe. V Velenju uspejo načrpati kar 26 milijonov evrov letno,” ne razume tako velikega odstopanja med občinama. Na koncu seje je besedo želel še predsednik KS Škofije Edmond Gašpar, vendar so mu svetniki s 16 glasovi proti to možnost odvzeli. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano