V društvu so se odrekli zaposlitvam

V Obalnem zavetišču za živali, ki že od 19. junija deluje pod okriljem interventnega upravljanja Komunale Koper, so do zdaj v oskrbo sprejeli štiri pse in 25 mačk. Zanje skrbita veterinarki Mateja Suklan v vlogi vodje zavetišča in njena pomočnica Elen Pejič. Obe sta zaposlitev dobili brez razpisa za obdobje treh mesecev, podobno kot februarja tudi Mladen Rudonja. V Komunali njuno takojšnjo zaposlitev utemeljujejo s košarico, ki so jo dobili iz Obalnega društva proti mučenju živali. Tam so namreč odločno zavrnili možnost sodelovanja in ponudbo prevzema zaposlenih v zavetišču.

Brezplačna kontaktna številka, na kateri je vedno dosegljivo 
osebje Zavetišča za zapuščene živali Obala, je 080 88 49. V 
nujnih primerih je mogoče poklicati Center za obveščanje 
112, kjer nudijo prevezavo z dežurnim delavcem. Foto: Komunala Koper
Brezplačna kontaktna številka, na kateri je vedno dosegljivo osebje Zavetišča za zapuščene živali Obala, je 080 88 49. V nujnih primerih je mogoče poklicati Center za obveščanje 112, kjer nudijo prevezavo z dežurnim delavcem. Foto: Komunala Koper

KOPER > Vojko Rotar iz Komunale Koper opozarja, da so morali zaradi sklepa treh istrskih občin o interventnem upravljanju zavetišča takoj začeti z izvrševanjem javne službe na področju zaščite živali.

“Ker je društvo zavrnilo našo ponudbo, smo bili primorani sami organizirati in zagotoviti nemoteno delovanje zavetišča. To pa je zahtevalo zaposlitev ljudi, ki so bili sposobni in pripravljeni takoj poprijeti za delo,” pojasnjuje Rotar.

Za živali v zavetišču skrbijo trije

Navaja, da so Suklanovo in Pejičevo zaposlili prav v ta namen in sicer v skladu z določili zakona o delovnih razmerjih. Po potrebi je za pomoč v zavetišču zadolžen še tretji delavec, ki je bil že zaposlen v Komunali in je usposobljen za voznika in oskrbnika živali.

Skupno je bilo do zdaj v zavetišču sicer 27 mačk, vendar so eno oddali v začasno oskrbo, druga pa je bila oskrbljena prostoživeča muca, ki je bila po kastraciji in cepljenju vrnjena v naravno okolje. V tem času sta zaposleni v zavetišču opravili še izlov dveh psov in jih vrnili lastnikoma, saj sta bila psa čipirana in sta lahko našli podatke o njunih lastnikih. Od mačk, ki so v oskrbi, sta dve že “rezervirani” in bosta skrbnikom oddani po obdobju karantene. Iz zavetišča oddajo kastrirane oziroma sterilizirane ter cepljene muce.

“Dela v zavetišču je veliko. Oskrbujemo živali, jim nudimo zdravstveno oskrbo, socializacijo, sprehode, opravljamo izlov, vzdržujemo prostore, 24 ur na dan pa izvajamo tudi dežurstvo. Vseskozi oglašujemo tudi oddajanje živali v oskrbi, pripravljamo pa še programe osveščanja ter vključitve občanov in drugih obiskovalcev v dejavnosti zavetišča,” našteva Rotar.

ODPMŽ septembra z novim protestom

Spomnimo, da je koprska Komunala prenovljeno zavetišče odprla v začetku meseca, še pred tem pa so njihovi delavci in prostovoljci na delovni akciji poskrbeli za nekaj sprememb. Med drugim so na drugo stran premaknili vhod, v hiši ob zavetišču zdaj deluje sprejemna pisarna, v objektu so uredili še mačjak, poskrbeli so za poseben vhod za dostop do karantenskega območja za živali, mizar pa je popravil tudi pasje bokse, ki so bili poškodovani. Sicer pa so prebelili vse notranje prostore in zasadili zunanje površine.

V Obalnem društvu proti mučenju živali (ODPMŽ) se niso sprijaznili z dejstvom, da ne upravljajo več z zavetiščem. “Naj še enkrat povemo, da z našo dejavnostjo nismo in ne bomo prenehali. Sicer bomo do jeseni počakali na odločitve istrskih občinskih svetov, do takrat pa se bomo dejavno povezovali s skupinami in posamezniki, ki so razočarani in nezadovoljni z vodstvom koprske občine in z delovanjem župana Borisa Popoviča,” opozarjajo v društvu. Prihodnji protestni shod napovedujejo septembra.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano