V ambulanto v Olmu se seli oče direktorja zdravstvenega doma

Več sto bolnikov, ki redno potrebuje antikoagulantno terapijo, je na nogah. Vodstvo koprskega zdravstvenega doma je ambulanto iz Olma preselilo v center Kopra, s čimer precej bolnikov ni zadovoljnih. Ambulanto v Olmu pa bodo temeljito prenovili in jo namenili ginekološki ambulanti, ki jo vodi Janislav Ravnikar, oče direktorja koprskega zdravstvenega doma.

Matevž Ravnikar: “Odslej  bomo imeli  vse ambulante v naših prostorih, kar nam bo zmanjšalo stroške. Privarčevali bomo približno 80.000 evrov.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Matevž Ravnikar: “Odslej bomo imeli vse ambulante v naših prostorih, kar nam bo zmanjšalo stroške. Privarčevali bomo približno 80.000 evrov.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V antikoagulantni ambulanti bolnikom spremljajo gostoto krvi in jim prilagajajo količino zdravil, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. Redno antikoagulantno terapijo potrebujejo tudi bolniki, ki imajo zelo hude bolezni, kot so različne oblike raka ali srčno-žilne bolezni. Na terapijo prihajajo tudi pred zahtevnejšimi operacijami in po njih, zato je dostopnost in urnik ambulante za njih zelo pomemben.

Neprijazen dostop in urnik

Vodstvo koprskega zdravstvenega doma pa se je odločilo, da jih z letošnjim letom preseli v nekdanje prostore fizioterapije v prvem nadstropju koprskega zdravstvenega doma v centru Kopra, kjer so že sicer velike težave s parkiranjem. Poleg tega se je urnik ambulante s selitvijo prestavil na poznejše dopoldanske ure (med 10.30 in 13.45), kar pretežno starejšim bolnikom, ki prihajajo iz okoliških krajev, povzroča nemalo težav, saj jih takrat svojci težje pripeljejo v ambulanto. Zato so ob napovedi selitve samoiniciativno začeli zbirati podpise proti selitvi ambulante, zbrali so jih slabih 400, vendar se je selitev vseeno zgodila. Nekateri so zdaj tako ogorčeni, da razmišljajo, da bi po antikoagulantno terapijo ponovno hodili v izolsko bolnišnico.

Matevž Ravnikar, direktor koprskega zdravstvenega doma, pojasnjuje, da so antikoagulantno ambulanto preselili, ker so dosedanji prostori v Olmu nujno potrebovali prenovo. “Potem pa smo ugotovili, da bi bilo najbolje, če antikoagulanta ambulanta kar ostane v Kopru. Začeli smo namreč uporabljati novo metodologijo, ki je bolj strokovna in hkrati cenejša. Po novem kapljico krvi bolnikom odvzame laborant, zato je nujno, da je ambulanta poleg laboratorija,” pojasnjuje Ravnikar. Ta metoda tudi bistveno zmanjša stroške dela.

Selitev bo zmanjšala stroške

Zanika, da so ambulanto preselili, da bi njegov oče v Olmu dobil ustrezne prostore za svojo ginekološko ambulanto, kjer bo opravljal tudi samoplačniške preglede. “Oče ima trenutno ambulanto v Šalari, kjer plačujemo visoko tržno najemnino. Odslej pa bomo imeli vse ambulante v naših prostorih, kar nam bo zmanjšalo stroške. Z omenjenima selitvama in novo metodologijo obravnave antikoagulantnih bolnikov bomo na letni ravni privarčevali približno 80.000 evrov,” pojasnjuje Ravnikar.

O tem, da bolniki niso zadovoljni s selitvijo in da so celo zbirali podpise proti selitvi, je slišal le govorice, samo en bolnik mu je uradno poslal pritožbo. “Zavedam se, da so to pretežno starejši bolniki in da jim zlasti novi urnik ne ustreza. Vendar se je pri vseh stvareh treba odločati. In mi smo v laboratoriju dali prednost teščim bolnikom, paciente iz antikoagulantne ambulante pa po novem naročamo na uro, da bi se izognili gneči v čakalnicah,” pravi Ravnikar. Za preureditev prostorov v Olmu, kjer bo od marca dalje imel svojo ambulanto njegov oče Janislav Ravnikar, bo koprski zdravstveni dom odštel okoli 30.000 evrov.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano