V Sloveniji ne vedo, da bo mejni prehod Sočerga začasno zaprt

Hrvaški dnevnik Glas Istre je pred dnevi objavil novico, da bo najverjetneje za tri mesece zaprt mednarodni mejni prehod Sočerga. Podjetje Hrvaške ceste se bo namreč lotilo nujne obnove 500-metrskega odseka med Požanami in slovensko mejo, pri čemer je predvidena popolna zapora ceste. Presenetljivo je, da pri nas o tem nihče nič ne ve. O začasnem zaprtju mejnega prehoda tako niso seznanjeni ne policija, ne ministrstvo za javno upravo, ne direkcija za infrastrukturo.

O začasnem zaprtju mejnega prehoda Sočerga niso seznanjeni ne policija, ne ministrstvo za javno upravo, ne direkcija za 
infrastrukturo. Foto: Nataša Hlaj
O začasnem zaprtju mejnega prehoda Sočerga niso seznanjeni ne policija, ne ministrstvo za javno upravo, ne direkcija za infrastrukturo. Foto: Nataša Hlaj

SOČERGA > “Pri nas se je ustavil hrvaški gost in nam povedal, da bodo mejni prehod menda zaprli že v začetku januarja,” nam je povedala Tatjana Ražman iz Domačije Ražman v Gračišču. Če ta podatek drži, smo zadovoljni, da bo zapora v zimskem času, sicer bi bili ob dobršen del zaslužka, ocenjuje.

“V turistični sezoni, ko se po tej cesti vije promet na Hrvaško in v obratno smer, imamo kar dober obisk. Gostje se ustavijo na obedu, nekateri pa pri nas tudi prenočijo,” pravi Ražmanova in dodaja, da je do velike noči mrtva sezona, zato upada prometa zaradi zaprtja meje ne bodo tako hudo občutili. Pravi, da uradno sicer ni slišala ničesar, informacije pa kapljajo iz sosednjih hrvaški vasi, kjer so očitno bolje seznanjeni z namerami podjetja Hrvaške ceste.

Teren je mehek, brežina pa drsi

Te so sredi poletja sklenile obnovo 6,9-kilometrskega odseka državne ceste med Buzetom in mejnim prehodom Požane. Nedokončanih je ostalo le še 500 metrov trase na tako imenovanem nikogaršnjem ozemlju med obema državnima mejama, kar pa kljub temu sodi v pristojnost Hrvaške.

Omenjeni odsek ceste je dokaj problematičen zaradi mehkega terena, ki drsi z brežine in ga bo treba zato pilotirati ter razširiti preozko cestišče. So pa medtem že sanirali, utrdili in z zaščitno mrežo zavarovali steno nad cesto, ki je predstavljala kar precejšnjo nevarnost za voznike. V podjetju Hrvaške ceste smo poskušali ugotoviti, ali že imajo na mizi soglasje prisojnega ministrstva v Sloveniji in kdaj predvidevajo, da bi ga lahko dobili ter začeli z deli, vendar na naša vprašanja niso odgovorili.

V Sloveniji brez informacij o zapori

Pri nas pa o napovedanem zaprtju državne meje prav nihče še nič ne ve. Iz ministrstva za javno upravo smo tako dobili pojasnilo, da v direktoratu za stvarno premoženje za zdaj nimajo teh informacij.

“Zadevo smo že preverjali tudi pri direkciji za infrastrukturo, kjer o tem prav tako niso seznanjeni,” nam je sporočila Katja Mihelj Nagode iz ministrstva za javno upravo. Enak odgovor smo slišali tudi pri tiskovni predstavnici Policijske uprave Koper Aniti Leskovec. Informacijski molk morda kaže na to, da se državi še dogovarjata o logističnih rešitvah.

V Glasu Istre so med drugim še zapisali, da bi zaradi začasne zapore mejnega prehoda Sočerga najverjetneje spremenili urnik najbližjega alternativnega mejnega prehoda Rakitovec-Slum, nedaleč od Buzeta. Ta je zdaj odprt od 6. do 22. ure. Če bi predlog sprejeli, bi v času obnove ceste deloval 24 ur.

Razširiti cesto do meje na Rakitovcu

Da so informacije, ki smo jih prebrali v istrskem dnevniku, pravilne, pa potrjuje tudi Rakitovčan Valter Miklavčič iz Društva za slovensko-hrvaško čezmejno sodelovanje. Pravi, da sta o tem že tudi govorila z županom sosednjega Buzeta Sinišo Žulićem.

“Povsem razumljivo je, da morajo dokončati ta odsek do meje, sem pa nekoliko zaskrbljen glede preusmeritve prometa čez mejni prehod Rakitovec. Ta cesta je povsem neprimerna, ker je preozka in pozimi zaradi poledice tudi nevarna. Nujno bi jo morali začasno razširiti vsaj z nasutjem gramoza,” predlaga Miklavčič.

V koprski občini ugotavljajo, da gre za državno cesto, zato menijo, da je reševanje te problematike v domeni direkcije za infrastrukturo, od koder pa bomo pojasnila dobili najverjetneje danes.

Miklavčič obenem še razmišlja, da bi bilo po obnovi ceste smiselno sprostiti tovorni promet čez mejni prehod Sočerga. Zdaj je tam dovoljen le promet za vozila, katerih teža ne presega 7,5 ton. “S tem bi največ pridobilo podjetje Cimos, ki ima svoj obrat v Buzetu. Zaradi te omejitve morajo njihovi tovornjaki voziti po precej daljši poti,” opozarja Miklavčič. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano