V SD se gredo politične čistke

Stranka SD tik pred oblikovanjem list za lokalne volitve očitno čisti svoje vrste in se želi znebiti članov, ki po prepričanju vrha stranke ne delujejo v skladu s politiko stranke. Po neuradnih podatkih je na razgovore v postopku izključitve vabljenih osem članov SD in občinskih svetnikov z območja Kopra in Pirana.

Luka Juri  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Luka Juri  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > V prihodnjih dneh so na zagovore k nadzornemu odboru stranke vabljeni Luka Juri, Majda Šuligoj, Darko Kavre in Sebastjan Kokl iz koprskega odbora. S piranskega konca se bodo morali “zaslišanja” udeležiti Dimitrij Šamšal, Igor Vlačič in Sebastjan Jeretič, po neuradnih informacijah pa tudi Mitja Cestnik, ki pravi, da včeraj pošte iz ljubljanske centrale ni dobil.

Obvestil o tem, kaj botruje skorajšnjim izključitvam, jim iz vrha stranke niso poslali.

Osebna politična obračunavanja

“Nekdo se me želi znebiti pred kongresom stranke, da mu ne bi kaj žalega povedal ali kandidiral,” vabilo na razgovor v postopku izključitve komentira Luka Juri. Obrazložitve, zakaj naj bi ga izključili in kaj mu očitajo, mu niso poslali. “Očitno želijo narediti čistko. In to se dogaja 50 dni pred lokalnimi volitvami, kar je še dodatni udarec stranki SD v Kopru. SD se bo morala odločiti, ali je stranka liberalnih nazorov ali zakrinkana totalitarna stranka,” še dodaja Juri, ki meni, da je SD s takšnim zmanjševanjem števila članov obsojena na propad.

V 9. členu statuta stranke SD med drugim piše, da je člana mogoče izbrisati, če več kot eno leto ni plačal članarine in tega ne narediti tudi v šestih mesecih po pozivu predsedstva stranke. Izključitev iz stranke pa pride v poštev tudi, če član krši njen statut ali program stranke, če postane član druge stranke, če kandidira na drugi listi oziroma kljub opozorilom pristojnih organov deluje proti politiki stranke. Obrazložen pisni predlog za izključitev lahko poda vsaka članica ali član stranke oziroma vsak organ stranke. O predlogu odloča nadzorni odbor.

A če je Luka Juri zadnja leta odkrito predstavljal “opozicijo” v SD, pa preseneča, da je na razgovor vabljena tudi Majda Šuligoj. To jo je šokiralo. Meni, da se je na seznamu za politični odstrel znašla na podlagi klevet katerega od članov. “To je povsem možno, saj ima vsak od članov pravico predlagati izključitev drugega strankarskega kolega, nadzorni odbor pa nato izpelje postopek,” pojasnjuje Šuligojeva. Pravi, da po toliko letih, ko je lojalna SD, česa takega ni pričakovala.

Darko Kavre se na našo prošnjo za komentar ni odzval, Sebastjana Kokla pa smo z novico presenetili v tujini in bo svoje poglede na pretrese znotraj stranke sporočil v prihodnjih dneh. Za zdaj ne želita dogajanja v SD komentirati niti Dimitrij Šamšal in Igor Vlačič.

Skupaj s člansko izkaznico tudi ključi pisarne

V vodstvu koprske SD so bili z začetkom postopka izključevanja članov seznanjeni. Predsednik Angel Šav je zgrožen in razočaran. S klicem za izjavo smo ga presenetili na poti na sedež stranke v Ljubljani, kjer naj bi se o tem na štiri oči pogovoril tudi s predsednikom Dejanom Židanom.

“Sram me je, da sem član SD,” je odkrit Šav. Mogoče bo tudi moje ime kmalu na kakšnem spisku, ugiba. Nenazadnje je prav on glasno opozarjal, da je SD v Kopru dosegla zgodovinsko nizek rezultat na državnozborskih volitvah, ker jim je centrala v Ljubljani vsilila kandidata Dušana Kebra iz stranke Solidarnost.

Da gre za umazano politično igro, podkrepi s podatkom, da so Šuligojevi ne le ukazali, naj v ponedeljek v Ljubljano prinese člansko izkaznico, temveč tudi ključe strankine pisarne v Kopru. “Za vsem skupaj stoji glavni tajnik Uroš Jauševec. On kroji usodo stranke. Očitno ima tako močen vpliv,” ocenjuje Šav, ki je sicer pričakoval, da bo Jauševec odstopil že po slabem rezultatu SD na državnozborskih volitvah.

“Za tem stoji Uroš Jauševec”

Enako menita tudi Luka Juri in Sebastjan Jeretič, ki pravi: “Jauševec je glavni krivec za propad stranke. Ocenjujem, da se jim tudi zaradi zgrešene socialne politike ne obeta prihodnost. SD v slovenskem političnem prostoru namreč nima dodane vrednosti. Zna biti, da jih bo na prihodnjih volitvah doletela usoda SLS.” Uroš Jauševec včeraj strankarske čistke ni želel komentirati.

Iz Ljubljane je bilo včeraj slišati, da je nekaj vabil za razgovor pred izključitvijo šlo tudi v Novo Gorico, za koga gre, pa ni znano. Donedavni poslanec SD Mirko Brulc je zagotovil, da o kakšnih postopkih izključevanja iz stranke ne ve nič. Je pa pred kratkim počilo v občinskem odboru SD Šempeter-Vrtojba. Tako predsednik Radoš Frančeškin kot podpredsednica Tjaša Frelih sta namreč odstopila. Frančeškin pojasnjuje, da se je za to odločil “zaradi pritiskov posameznikov, ki so začeli vplivati na delo odbora in pri izbiri kandidatov za župana”. Kot dodaja, se je odbor nagibal k temu, da bi na volitve šli s prenovljeno listo z novimi obrazi. Kdo in kako bo oblikoval listo in izbral kandidata za župana, za zdaj še ni znano.

“Dogodka” pred nadzornim odborom stranke se zaradi drugih obveznosti ne Juri ne Jeretič ne bosta udeležila. Jeretič, ki se je s stranko razšel že v času vlade Boruta Pahorja, in je zdaj svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča, z SD niti zdaj ne čuti več povezave. Pravi, da že leta ne plačuje članarine. A prave vzroke za to, da ga želijo izključiti ravno zdaj, vidi v kandidaturi za župana Pirana (v igro se ni podal pod okriljem SD) in njegovih razhajanjih s pogledi stranke.

V Izoli nič izključitev

Člane izolske SD, ki ji predseduje Aleksej Skok, je politično pometanje zaobšlo, saj vabila na razgovor v centralo ni prejel nihče.

NATAŠA HLAJ, HELENA RACE


Najbolj brano