V Roji so že uredili priveze, v Stjuži jih še bodo

Aprila naj bi piranska občina začela obnavljati mandrač v Stjuži v Strunjanu. Tam namerava do jeseni urediti pristanišče za ribiče s privezi za 13 bark. Krajinski park Strunjan pa je že zagotovil 50 privezov za čolne v strugi Roje. Del nasipov ob strugi je država obnovila pred nekaj leti, za dokončanje sanacije, ki bi soline obvarovala pred poplavami, pa je zmanjkalo denarja.

Krajinski park Strunjan je obnovil priveze 
v strugi Roje. Foto: Helena Race
Krajinski park Strunjan je obnovil priveze v strugi Roje. Foto: Helena Race

STRUNJAN > 50 lastnikov čolnov je pred nekaj meseci s Krajinskim parkom Strunjan podpisalo pogodbe za dvoletni najem priveznih mest v ustju Roje, tik ob Strunjanskih solinah. Z denarjem, ki ga je park dobil za to, je uredil privezna mesta zanje. “Postavili smo lesene pilote, gred za priveze, Rojo smo nekoliko poglobili in očistili, saj se je v njej zaradi sanacije bregov nabralo veliko mulja. Vse skupaj je stalo približno 30.000 evrov,” pojasnjuje Marko Starman, direktor Krajinskega parka Strunjan. Prostor so dobili lastniki čolnov, ki so bili že prej privezani v Roji in Stjuži, za deset mest so objavili razpis. Nanj so se prijavili večinoma domačini iz Strunjana in z območja krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava.

Najem tradicionalnega priveznega mesta v Krajinskem parku Strunjan stane od 198 evrov (za plovila, krajša od štirih metrov), do 585 evrov (za plovila, dolga od šest do sedem metrov) na leto.

Sanacija je obstala

Ureditev privezov v Roji jim je omogočila sanacija obeh bregov struge, ki jo je država naročila po poplavah konec leta 2008. A dela še zdaleč niso končana; zid, ki preprečuje vdor vode v soline, so leta 2010 povišali na 140 metrih struge, od takrat pa na obnovo čaka še kar 480 metrov. “Kot razumem, v proračunu ni denarja za dokončanje sanacije. Sem pa v začetku leta pisal ministrici za okolje in prostor ter prosil, naj odstranijo vsaj pot ob nasipu, ki so jo naredili, da bi dostopali do gradbišča. S tem so skoraj za tretjino zožili strugo Roje, povečali njen pretok in erozijo na nasprotnem bregu. Pot pa se je začela nagibati in če se poruši, bo material nasul strugo, poškoduje lahko priveze, lahko pride do poplav,” pravi Starman.

V mandraču bo 13 ribičev

Boljši časi pa se obetajo Stjuži. Občina Piran se nadeja, da bo na razpisu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dobila denar iz Evropskega sklada za ribištvo ter z njim obnovila mandrač. Ta je zdaj neurejen, leseni privezi in pomolčki pa komaj še primerni za izvajanje ribiške in školjkarske dejavnosti. Na območju Strunjana je za to registriranih enajst plovil. V obnovljenem mandraču bo prostora za 13 bark, dolgih od šest do osem metrov.

Poleg privezov bodo postavili tri omarice z vodo in elektriko, osem zabojnikov za spravilo mrež, ekološki otok, tehtnico, nadstrešnico in zapornico za omejitev dostopa. Poglobili bodo vplovni kanal v Stjužo, postavili 30 metrov skalometa ob njem, zgradili obalni zid.

Vse to bo stalo 1,28 milijona evrov. Od EU in države naj bi dobili slabih 950.000 evrov, nekaj več kot 330.000 evrov bo zagotovila občina. Z deli namerava občina začeti aprila. Če želi dobiti evropski in državni denar, mora naložbo dokončati do konca leta, a računajo, da bi jim uspelo že oktobra.

Ko bodo dela na občinskem bregu mandrača v Stjuži končana, bo lahko na drugi strani svoje načrte dokončal tudi Krajinski park Strunjan. Tam je ob obnovljenih dveh solinarskih hiškah že postavil nov obalni zid, ob njem pa namerava zagotoviti še 48 privezov za manjša plovila. V Roji in Stjuži jih bo tako skupaj na razpolago skoraj sto.

HELENA RACE


Najbolj brano