V Portorožu vse več arabskih gostov

V hotelih Lifeclass v zadnjih letih gostijo vse več arabskih gostov. Njihov delež v skupnem številu nočitev sicer predstavlja vsega skupaj le nekaj odstotkov, a se vztrajno vzpenja. Pravkar se je poslovila večja skupina kuvajtskih gostov, kmalu pa že prihaja nova.

V portoroških hotelih Lifeclass gostijo vse več arabskih 
gostov, ki brez težav razprejo denarnice. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
V portoroških hotelih Lifeclass gostijo vse več arabskih gostov, ki brez težav razprejo denarnice. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PORTOROŽ > Hoteli Lifeclass (gre za hotele, ki sodijo pod okrilje družbe Istrabenz Turizem) so prava metropola, v njih gostoljubje ponujajo gostom skoraj sto različnih nacionalnosti. V zadnjih nekaj letih je Portorož postal priljubljen tudi med arabskimi gosti. V hotelih Lifeclass so tako gostili turiste iz Savdske Arabije in Bahreina, vse več pa je skupin iz Kuvajta.

Prejšnji teden se je poslovila skupina kuvajtskih gostov, a kmalu že prihaja nova. “Očitno se pri nas počutijo zelo dobro. Izbirajo hotele s štirimi ali petimi zvezdicami, želijo večje sobe ali suite, kajti ponavadi skupaj potuje več ljudi. Praviloma ostanejo vsaj štiri dni, potem pa potujejo naprej. Gre za organizirane skupine, v njih je običajno od 80 do 100 gostov,” pravi Janez Jager, izvršni direktor za področje trženja in prodaje.

Arabski gostje prinesejo dva do tri odstotke vseh nočitev teh hotelov, a njihovo število se vzpenja. Ko skupina pride v hotel, tam ni potrebnih posebnih priprav. Vpeljane imajo standarde, ki izpolnjujejo pričakovanja arabskih gostov; ta zajemajo tudi nekatere elemente v sobah. V sobe, kjer so nastanjeni arabski gostje, poleg steklenic z vodo dajo, denimo, tudi kible, ki kažejo smer proti Meki.

Arabski gostje sodijo med tiste, kakršne si hotelirji in drugi turistični delavci še posebej želijo. Veliko hodijo v restavracije in v trgovinah brez težav razprejo denarnice. Zelo radi hodijo v bazene in masaže, so tudi pogosti uporabniki medicinskih storitev. Med obiskom zadnje kuvajtske skupine je malce izstopala ena izmed gostij, ki je v pokriti bazen prišla z daljšimi in bolj zakrivajočimi kopalkami; spominjale so na damske kopalke z začetka prejšnjega stoletja.

Pred tremi leti, ko se je za obisk bazena s termalno-mineralno vodo v takšni, manj običajni opravi, odločila večja skupina arabskih gostij, so v hotelih določili termin zanje in so eno uro imele bazen na voljo samo zase. SONJA RIBOLICA


Najbolj brano