V Portorožu o vključevanju otrok priseljencev v vzgojo in izobraževanje

V Portorožu danes poteka konferenca o širjenju medkulturnosti in uspešnem vključevanju otrok priseljencev v vzgojo in izobraževanje. Ob tem so izpostavili dveletni projekt, v katerem je bilo ustreznega pristopa do razvijanja svojih potencialov deležnih skoraj 1200 otrok priseljencev in približno 3500 strokovnih delavcev.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

PORTOROŽ > Zaradi aktualnih potreb je pred dvema letoma nastal projekt Razvijamo medkulturnost kot novo obliko sobivanja, ki ga izvaja konzorcij 13 osnovnih šol in ISA institut. Metodologija projekta in orodja za delo z učenci priseljenci, poleg učenja slovenskega jezika, olajša marsikatero zadrego, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

V dveh letih je v aktivnem izobraževanju sodelovalo več kot 65 osnovnih in srednjih šol, oziroma 1187 otrok priseljencev in 3522 strokovnih delavcev. Sicer je v Sloveniji v vzgojo in izobraževanje vključenih že več kot 6000 otrok priseljencev.

Baloh: Priseljenci bi morali biti v Sloveniji zelo dobrodošli

Vodja službe za razvoj kadrov v šolstvu na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Darinka Cankar ob tem kritično ocenjuje, da različne institucije v Sloveniji, ki so odgovorne za vključevanje priseljencev v ustvarjalno in strpno družbeno okolje, ne sodelujejo tako, kot bi morale.

“Vse kaže, da se v prihodnji finančni perspektivi na področju skupnega načrtovanja sredstev, namenjenih priseljencem, kaj bistvenega ne bo spremenilo. Vseeno pa ugotavljamo, da družba okoli nas postaja občutljivejša za vprašanja priseljencev, k čemer veliko pripomorejo takšni projekti, kot je omenjeni. Nič se ne dotakne posameznika bolj kot stiska otroka, ki ne pozna jezika, ki ga govorijo njegovi učitelji in sošolci,” je na konferenci dejala Cankarjeva.

Vodja projekta ravnatelj Osnovne šole Koper Anton Baloh meni, da je globalizacija zajela cel svet, zato je preseljevanje v teh časih, ko se pojavljajo vojne in krize, ko ljudje iščejo možnosti za življenje in zaposlitev, toliko bolj aktualno.

Prepričan je, da bo projekt uspešne integracije otrok priseljencev v novo okolje postavil nove smernice, ki bodo združile delovanje različnih institucij v prid boljšemu delovanju celotnega sistema v naši državi. “Priseljenci bi morali biti v Sloveniji zelo dobrodošli,” so Balohove besede organizatorji povzeli v sporočilu za javnost.

Bossman: Za sprejem priseljencev je potrebna visoka stopnja sprejemanja medkulturnosti

Udeležence dvodnevne konference je uvodoma pozdravil tudi piranski župan Peter Bossman, ki je povedal, da je ki bi morala biti konstanta v naših medsebojnih odnosih.

Zahteve in potrebe priseljencev je treba po Bossmanovi oceni razumeti, saj si to zaslužijo, ker so za bivanje in delo izbrali deželo, ki ji zaupajo. “Če se učenci uspešno vključijo v okolje, je dobro za njih same in za deželo, v kateri živijo, saj na ta način pridobi nove, izobražene kadre, ki deželi pomagajo ustvariti novo dodano vrednost,” je dejal Bossman.

Dvodnevna konferenca se bo sklenila jutri, v razpravi pa bodo med drugim sodelovali tudi nekateri tujci.

STA


Najbolj brano