V Piranu omejili maksimalne tarife za taksije

Taksisti v Piranu in Portorožu bodo po novem pri zaračunavanju prevozov morali upoštevati nove višine maksimalnih tarif. Piranski občinski svetniki so namreč sprejeli novelo odloka o avtotaksi prevozih na območju občine. Maksimalna štartnina bo tako znašala osem evrov, za prevožen kilometer pa bodo lahko zaračunali največ dva oz. 2,5 evra.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Do dva evra na kilometer bodo smeli taksisti zaračunati za vozila z do štirimi plus enim sedežem oz. do 2,5 evra za vozila z do osmimi plus enim sedežem. Višina maksimalne tarife za čakalno uro je določena pri 20 evrih.

Za kršitve je določena globa v višini 600 evrov za pravne osebe ter v višini 200 evrov za odgovorne osebe pravnih oseb. Odlok bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

Svetniki so novelo odloka na torkovi redni seji sprejeli brez glasu proti. Za poseg v maksimalne tarife so se na občini odločili z namenom zaščite potrošnikov, je opozoril vodja občinskega urada za gospodarstvo in turizem Ljubo Bertok.

Prvotni predlog, ki so ga svetniki v prvem branju potrdili na marčevski seji, je sicer določal še nižje maksimalne tarife. Po prvi obravnavi na občinskem svetu pa so na občini prejeli novo pobudo skupine taksistov, dokončno sprejeta višina maksimalnih tarif pa predstavlja kompromis med predlogi občine in taksistov.

"Smo mnenja, da je ta predlog lahko sprejemljiv, predvsem zaradi tega, ker sami vemo, da neke zakonske podlage ali pa zakonske metodologije, kaj bi bila ta prava tarifa, ni," je priznal Bertok.

Pri tem so upoštevali tudi argumente taksistov in dejstvo, da je njihovo delo v občini vezano na sezonskost, kar vpliva tako na njihove prihodke kot na njihove stroške.

Kot je še povedal Bertok, so na občini prepričani, da gre za ustrezno maksimalno tarifo, pri čemer se lahko taksisti vseeno odločijo tudi za to, da bodo vozili po nižji tarifi.

STA


Najbolj brano