V Piranskem zalivu ponovno ribiški incident

V Piranskem zalivu je po dolgem času prišlo do novega ribiškega incidenta, je danes poročala Televizija Slovenija. Hrvaški policisti so slovenske ribiče obtožili, da lovijo v hrvaških teritorialnih vodah, a so ribiči poklicali slovenske policiste, hrvaški pa so se z območja umaknili, je poročala televizija.

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

LJUBLJANA > Kdaj naj bi prišlo do incidenta, televizija ni natančneje opredelila. Kot so poročali, je posadka izolske barke Zlatoperka lovila kake štiri navtične milje globoko na odprtem morju med Savudrijo in Piranom.

Ribičem se je nato približal čoln hrvaške pomorske policije in jim ukazal dvig mreže, češ da so v hrvaških teritorialnih vodah. Slovenski ribiči pa so zahtevo zavrnili in o dogajanju obvestili slovensko pomorsko policijo. Še pred prihodom slovenskih policistov je hrvaški policijski čoln območje zapustil, je poročala TV Slovenija.

Meja med Slovenijo in Hrvaško v Piranskem zalivu ni določena in je predmet arbitraže o celotni meji med državama. S sporazumom o arbitraži, ki sta ga sklenili novembra 2009, sta se državi tudi zavezali, da se bosta izogibali "vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča", slednje pa lahko odredi tudi kake "začasne ukrepe" za ohranitev sedanjega stanja, če to narekujejo okoliščine.

Do sklenitve sporazuma in njegove uveljavitve naslednje leto so bili incidenti v Piranskem zalivu precej pogosti. Hrvaška stran je dosledno uveljavljala načelo razmejitve po sredinski črti v zalivu, slovenska stran pa je temu oporekala. Največkrat na način, da so slovenski ribiči lovili po celotnem zalivu. Po sklenitvi arbitražnega sporazuma pa se je stanje praktično povsem umirilo.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško je sicer trenutno v sklepni fazi. Po ustnih zagovorih obeh strani so zdaj na vrsti arbitri, da določijo potek meje med državama. Njihova odločitev naj bi bila znana prihodnje leto.

STA


Najbolj brano