V Olmu bo zrasla nova trgovina

Družba Hofer v Olmu ob Dolinski cesti pripravlja teren za gradnjo nove trgovine. Zemljišče je kupila leta 2008 od Kranjske investicijske družbe, po njenem naročilu pa podjetje Grafist že prekopava zemljišče, na katerem bo uredila meteorno in fekalno kanalizacijo ter cesto.

V Olmu ob Dolinski cesti gradijo cesto in kanalizacijo. Foto: Alenka Penjak
V Olmu ob Dolinski cesti gradijo cesto in kanalizacijo. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Hofer dovoljenj za gradnjo trgovine še nima, v družbi pa pričakujejo, da jo bodo odprli v prvi polovici prihodnjega leta. Poleg trgovine v Olmu načrtujejo gradnjo še ene na Bivju: skoraj hektar zemljišča so tam leta 2007 kupili od Kemiplasa, čakajo pa, da svetniki potrdijo občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Bivje. S tem naj bi se tudi sklenili njihovi trgovski načrti v občini Koper, še pravijo v Hoferju.

Več deset hektarjev veliko zemljišče v Olmu ob Dolinski cesti je eno redkih nepozidanih v Kopru in večinoma (razen Hoferjevega dela) še s statusom kmetijskega zemljišča. Lastnik tega je bila družba Merkur trgovina, ki ga je pred leti dala v najem, vrtičkarji pa tod pridelujejo vrtnine in delujejo samooskrbno.

O načrtih Merkurja je trenutno težko govoriti, saj je stari Merkur, ki se je ukvarjal s trgovino in storitvami, od novembra v stečaju, zdrava dejavnost pa je prenesena na izčlenjeni družbi Merkur trgovina in Merkur nepremičnine. Tudi zemljišče v Olmu je v stečajni masi. Simona Goriup, stečajna upraviteljica, pravi, da še preverjajo, kaj od velikega Merkurjevega premoženja sodi v stečajno maso. “Za najemnike v Olmu se za zdaj ne bo nič spremenilo, v nadaljevanju pa bomo videli, kaj se bo dogajalo”, je povedala za PN.

Ali bo tudi s prodajo olmskih zemljišč “stari” Merkur poplačal svoje dolgove, koliko časa bo še živela vrtičkarska zgodba v Olmu in ali se bodo zemljišča iz kmetijskih prelevila v stavbna, bo pokazal čas. Dve največji parceli - ena velika 2800 kvadratnih metrov, druga 4500 - pa sta po podatkih Geodetske uprave vredni 25.000 evrov in skoraj 40.000 evrov.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano