V ODMPŽ so prepričani, da je šlo za dogovorjeno odločbo

Zgodbe z upravljanjem Obalnega zavetišča za živali še zdaleč ni konec. Na noge so se zopet dvignili v Obalnem društvu proti mučenju živali, kjer se pri iskanju svoje pravice opirajo na nedavno odločitev ministrstva za kmetijstvo, ki je zaradi bistvenih kršitev pravil postopka in nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja odpravilo odločbo veterinarske inšpekcije.

Polka Bošković in Andreja Bogataj Krivec Foto: Nataša Hlaj
Polka Bošković in Andreja Bogataj Krivec Foto: Nataša Hlaj

KOPER, DVORI > Ta je junija ugotovila vrsto nepravilnosti, zaradi katerih je nato koprska občina interventno upravljanje zavetišča podelila Komunali Koper. Samostojna svetnica v koprskem občinskem svetu Polka Bošković in predsednica Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) Andreja Bogataj Krivec sta prepričani, da je šlo za dogovorjeno negativno inšpekcijsko odločbo. “Inšpektorica med drugim ni preverila vseh dejstev in dokumentov. Pregled je opravila, ko v zavetišču ni bilo odgovorne osebe, temveč prostovoljka. Glavni očitek, da nismo imeli sklenjene pogodbe z Veterinarsko ambulanto v Kopru, ne drži. Dokažemo lahko, da smo živali vozili celo v dve ambulanti, tudi v Bolnišnico za male živali v Postojni,” Andreja Bogataj Krivec niza dejstva. Boškovićeva vztraja, da interventno upravljanje ne more trajati tako dolgo, zato bo zahtevala, da koprski župan Boris Popovič že na prihodnjo sejo uvrsti predlog za objavo razpisa, s katerim bi poiskali skrbnika zavetišča. “Šele tako se bo vzpostavilo zakonito stanje,” opozarja Boškovićeva.

V društvu pravijo, da so zgroženi nad trenutnim delovanjem zavetišča. “Kljub uradnim prošnjam ne vemo, koliko ljudi je tam zaposlenih. Če drži naša informacija, da je vodja zavetišča dala odpoved, potem za vse mačke in pse skrbi zgolj ena oseba. Kdor tam dela, sploh nima opravljenega obveznega usposabljanja za delo z živalmi, poleg tega ima zavetišče povsem neprimerne urnike, ker je zaprto med vikendi in prazniki,” Bogataj Krivičeva našteva očitke.

Odkar je v začetku julija Komunala Koper zavetišče prevzela pod svoje okrilje, so sprejeli in oskrbeli 31 zavrženih psov in takih brez skrbnika. Oddali so jih 19. Pri mačkah so številke višje: sprejeli so jih 98, nove skrbnike pa je dobilo 38 muc. Trenutno je v zavetišču 56 mačk in 13 psov. Nobene živali niso uspavali.

Ko smo se v danes nenapovedano odpravili na ogled zavetišča, smo tam srečali kinologa Romana Starmana. Pravi, da je v zavetišču vsako jutro, saj se ukvarja z vedenjsko problematičnimi psi, ki jih socializira, da jim bodo lažje poiskali nov dom.

V zunanjih prostornih ogradah so tekali trije psi, nekaj se jih je igralo za hišo, črni najdenček, ki so ga šele v soboto pripeljali v zavetišče, pa bo moral dobrih deset dni potrpeti v karanteni. Kot smo lahko opazili, so bili pasji boksi in mačjaki čisti, živali so imele na tleh brisače in odeje, mačja stranišča so bila čista, okolica objekta pa zgledno urejena. Pri delu smo srečali tri oskrbnike, od tega dva prostovoljca, ki to počneta pod okriljem programa za brezdomce pri Rdečem križu Koper. Suvad Muminovič to delo opravlja šele mesec dni, a, v prihodnje upa, da bo lahko postal del ekipe v zavetišču. Delo veseli tudi Jerneja Žerjala, ki je zaposlen kot oskrbnik.

Pomočnica vodje zavetišča Elen Pejič nam medtem pokaže primer evidenčnega lista živali. Zgrozimo se nad količino birokracije: na petih listih morajo dnevno zapisati kopico (ne)potrebnih podatkov, tudi to, kdaj je žival iztrebljala, koliko in kaj je jedla, kakšno je njeno obnašanje ... To je sicer temna plat dela v zavetišču, ki pa je hitro pozabljena, ko za živali najdejo nove skrbnike. Ti žival ne dobijo takoj, ko prvič pridejo v zavetišče. “Gre za spoznavni proces, ki traja nekaj dni,” pojasni. Veseli jo, da se jim vsak dan v zavetišču pridružijo številni ljubitelji živali, ki pse vodijo na sprehode in se poigrajo z mačkami. V veliko pomoč pa so jim tudi številne donacije, ki jih ljudje nesebično dostavljajo v zavetišče in s tem pomagajo zlasti tamkajšnjih živalskim stanovalcem.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano