V Luki začeli s poglabljanjem prvega bazena

Potem ko so sredi prejšnjega tedna začeli s pripravljalnimi deli, je v nedeljo v koprskem pristanišču z delom začel še drugi, večji bager nizozemskega izvajalca Van Oord, ki bo morsko dno ob kontejnerskem terminalu poglobil na 14 metrov. Dela bodo predvidoma zaključili konec avgusta.

 Foto: Fotodokumenatcija Luke Koper
Foto: Fotodokumenatcija Luke Koper

KOPER > Sesalni bager Dravo Costa Dorada bo tako do konca avgusta odstranil za približno 90 olimpijskih bazenov morskega blata, ki bo prečrpano v kasete v zaledju pristanišča. Za ta namen je podjetje Luka Koper Inpo v preteklih tednih postavilo cevovod v dolžini treh kilometrov. Bager bo poglabljanje izvajal predvidoma 24 ur na dan, so danes sporočili iz Luke Koper.

Kot so pojasnili, je plovilo opremljeno s sesalno glavo, ki deluje med plovbo, odstranjen material pa bager začasno shrani v podpalubju, od koder se nato po cevovodu prečrpa do kasete.

Po neuspešnem izboru italijanskega izvajalca Costruzioni generali Xodo, ki je z deli močno zamujal, so se v Luki Koper maja odločili, da pogodbe z Italijani ne podaljšajo. Na ponovni razpis se je nato prijavilo le podjetje Van Oord, ki je bilo tudi izbrano, slabih 2,5 milijona evrov vredno pogodbo za poglabljanje plovnega kanala in severnega dela prvega bazena znotraj akvatorija koprskega pristanišča pa so z Luko podpisali 19. junija.

Projekt poglabljanja morskega dna ob kontejnerski obali koprskega pristanišča na globino 14 metrov je ključnega pomena za nadaljnji razvoj in rast kontejnerskega prometa, saj poslovne stranke oziroma ladjarji že za jesen napovedujejo začetek prihoda večjih kontejnerskih ladij z ugrezom nad 13 metrov.

STA


Najbolj brano